A 7 százalékos alapkamat tartását indokoló monetáris tanácsi közleményben a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének közgazdászai érdemi változtatásnak nevezték a múlt havihoz képest, hogy a testület kilátásba helyezi a kamatcsökkentést abban az esetben, ha a magyar befektetési eszközök kockázati felára tartósan és jelentősen csökken, és javulnak az inflációs kilátások.

A JP Morgan elemzői szerint lehetséges - bár ez csak a jegyzőkönyv júliusi ismertetése után derül majd ki -, hogy egynél több monetáris tanácstag voksolt kedden negyed százalékpontos kamatcsökkentésre. Simor András jegybankelnök a sajtótájékoztatón annyit mondott, hogy volt ilyen javaslat, de a nagy többség az alapkamat tartására szavazott.

A JP Morgan elemzői közölték: a monetáris testület közleményének és Simor András sajtótájékoztatójának hangvételét az általuk vártnál "valamivel keményebbnek" találták, megítélésük szerint azonban a kommentárok teljes egészében alátámasztják a ház azon várakozását, hogy az MNB októberben végrehajtja első kamatcsökkentését.