Elindult a Semmelweis Egyetem (SE) ingyenes tünetellenőrző applikációja és weboldala, ami egy döntéstámogató rendszer szülők és nagyszülők számára a gyermekbetegségekhez. A Semmelweis Help projekthez a Richter Gedeon Nyrt. és a SE is jelentős anyagi támogatást adott.

Az applikációt bemutató sajtótájékoztatón Merkely Béla, a SE rektora elmondta: az orvosegyetem sikerének kulcsa, hogy az SE-n mindig dolgoznak olyan emberek, akik nem érik be azzal, hogy elvégzik napi teendőjüket, ettől több van bennünk. A kiválóság nem érhető el újító szándék és gondolat nélkül.

Az applikáció célja a lakosság egészségtudatosságának edukációja

– emelte ki Merkely Béla.

Úgy fogalmazott, az SE Help az egyetem első applikációja, ami abban nyújt segítséget szülőknek és nagyszülőknek, hogy égés, baleset, állati harapás, rovarcsípés esetén el kell-e indulni a kórházba vagy kell-e hívni a 112-t vagy hogyan enyhíthetők a tünetek.

Az ingyenes app egy olyan lakosságnak szóló felület, amit az SE orvosai fejlesztettek ki és 220 gyerekbetegség tüneteit tartalmazza.

Kiemelte: az applikáció nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást, de támogatja a szülőket a döntés meghozatalában.

A rektor azt mondta: az SE-nek is válaszolni kell a digitális kor kihívásaira és ez az applikáció egy egy mérföldkőnek számító innováció.

Nem volt kérdés, hogy támogatjuk a projektet

Három éven át nagyságrendileg évi 10 millió forinttal támogatja a Richter Gedeon Nyrt. az SE Help projektet, válaszolta a Napi.hu-nak Orbán Gábor, a gyógyszercég vezérigazgatója. Hozzátette: a Semmelweis Egyetem is évente 10 millió forinttal járul hozzá az innovatív applikációhoz.

Orbán Gábor szerint az egészségügyben hiteles információkra van szükség és a technológiai fejlődés hozadéka, hogy a betegek tudatosabbak, széleskörűen elérhetők számukra az információk, de azok valódiságának ellenőrzése egyre nehezebb. Az innovációból mindannyian profitálhatunk, a betegek és az egészségügyi dolgozók is.

Világszerte egyedi az applikáció

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió (EU) lakosságának a fele, ha egészségügyi problémája van, akkor online tájékozódik, Magyarországon ez a szám még magasabb, a megkérdezettek 70 százaléka válaszolt igennel - mondta Kovács Eszter, a Semmelweis Help ötletgazdája, projektvezető.

Az applikáció használatával kapcsolatban elmondta, az alkalmazásban egy testábra segítségével tüneteket lehet megadni, majd az app a tünetek megadása után különböző kérdéseket tesz fel, amire válaszolni kell a felhasználóknak. 

Úgy fogalmazott, ehhez hasonló applikáció sem hazai sem nemzetközi viszonylatban nem született még.

Jelenleg 18 év alattiak tünetellenőrzésére alkalmas a rendszer, de a későbbiekben a felnőttek számára is szeretnék kifejleszteni szülészet, nőgyógyászat, kardiológia területén. Az applikáció használata során anonim adatok keletkeznek, amelyek majd az egyetem munkáját támogatják. A rendszert fél éven át tesztelték, 90 ember használta. 

A betegségek egyediek, nem ugyanazok a tüneteket produkáljuk, erre jó példa volt a covid is, az applikációban erre a sokszínűségre próbáltunk válaszokat találni - mondta Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője.

Hangsúlyozta: egy döntéstámogató rendszerről van szó, ez nem egy telefondoktor, nem célja, hogy diagnózist adjon, és nem mesterséges intelligencia alapú.

Azért is fontos az app, mert tavaly 12 ezernél is több beteg volt a SE gyermeksürgősségi klinikáján, a betegek egy része időben érkezett, egy része pedig nem.

A sürgősségi betegellátásban van egy folyamat és most ez az app lehet az első láncszem, a szülői vagy nagyszülői láncszem. Hozzátette: arra kérik a felhasználókat, hogy türelemmel használják az appot, és kizárólag valós szituációkban.