Egyelőre csak a Ryanairt érinti a Varga Judit igazságügyi miniszter által elrendelt rendkívüli ellenőrzés - ezt az atv.hu kérdésére válaszolta a minisztérium.

A légitársaság elleni vizsgálat egész nyáron tart, a bírság kedvezőtlen esetben akár 2 milliárd forintig terjedhet. Az ellenőrzés vizsgálat célja Ryanair légitársaság működésével kapcsolatos fogyasztókat védő jogszabályi előírások betartásának az ellenőrzése. 

Arra kérdésre, hogy konkrétan mit vizsgálnak az eljárás keretében a szaktárca közölte: a rendkívüli ellenőrzés során a légiutas jogokkal kapcsolatos előírások betartását, esetleges tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megvalósítását, valamint a légitársaság panaszkezelését és árfeltüntetési gyakorlatát vizsgálja a fogyasztóvédelmi hatóság.

A Ryanairnél azt követően indult soron kívüli vizsgálat, hogy a légitársaság a júliusra vagy későbbre megvásárolt jegyek vásárlóinak levelet küldött arról, hogy ha utaznának, akkor meg kell fizetniük a 10-15 euró különadót amelyet a kormány vezetett be. A kormányzati indoklás szerint azokban az ágazatokban érdekelt cégeknek kell különadót fizetniük, amelyek extraprofitot értek el. A Ryanair ezzel az indoklással nem ért egyet, a légitársaság közölte, nincs "semmilyen extraprofitjuk", hogy azt megfizesse. Júliustól pedig beépítik az adóterhet a díjakba. (Az adó mértéke Európán belül 3900 forint (nagyjából 10 euró) utasonként, azon kívüli úticélokra 9750 forint.) 

Az Igazságügyi Minisztérium kedden közölte: a magyar kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat maga fizesse meg, azt ne terhelje tovább a lakosságra. Az IM szerint különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatot. A Ryanairrel kapcsolatban nemcsak az extraprofit-különadó áthárításával kapcsolatos bejelentések érkeztek, hanem a fogyasztóvédelmi hatóság tapasztalatai szerint minden évben számos fogyasztói panasz is érkezik a légitársasággal szemben, többségében járattörléssel, A jövőbeli panaszok megelőzése érdekében a Ryanair-ügyben a kormányhivatal folytatja a hatósági vizsgálatot, és a panaszok nagy száma miatt a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a társasággal szemben soron kívüli témavizsgálatot rendel el.