Az államháztartás központi alrendszerének első kéthavi hiánya 483,3 milliárd forint lett, vagyis egyedül február hónapban több mint 400 milliárd forinttal emelkedett a hiány januárhoz képest. Az egy évvel korábbihoz képest a kéthavi növekedés megközelíti a 144 milliárd forintot.

Ez a hiány közel van a 2011-es rekordértékhez, továbbá azt jelenti, hogy megvan az éves deficitterv 49 százaléka. (A január-februári rekordot tartó 2011-es év különleges volt, hiszen akkor történt az einstandolt magánnyugdíjpénztári vagyon elszámolása.)

Februárban is a kormány várakozásainak megfelelően alakult a 2014. évi első kéthavi központi költségvetési egyenleg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A szaktárca egyébként hivatalosan nem publikál egyenlegprognózist, így valóban csak ők tudhatják, bejött-e a jóslat.

A központi költségvetés 582 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 64,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 33,8 milliárd forintos szufficittel zártak. A 2013. év első két hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 339,5 milliárd forint volt.

Februári mínuszok | Create Infographics

 

Az idei és a tavalyi év első kéthavi egyenlegének eltérő alakulásában a központi költségvetési szervek kiadásainak, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatok bevételeinek és kiadásainak eltérései játszottak döntő szerepet - közölte a szaktárca. Az érintett időszakok kiadásai közötti eltérést egyrészt a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógus béremelés hatásai, másrészt a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai magyarázzák.

Amint arról beszámoltunk, a januári (visszatekintve szerénynek mondható) 75,4 milliárdos hiányt - ami amúgy jócskán meghaladta 2013 azonos időszakának 2,5 milliárdos deficitjét - az NGM az önkormányzatok többlettámogatásával, illetve a magasabb uniós támogatási kifizetésekkel indokolta. Nőttek a kamatkiadások és a költségvetési szervekre fordított összegek is, szociális és családpolitikai célokra viszont kevesebbet költöttek, az áfabevételek apadása mellett. Utóbbit a decemberben megélénkült ipari exporttal magyarázta az NGM. Az szja-bevételek is elmaradtak a 2013 januáritól, mégpedig a 2012-es szuperbruttó kivezetése miatt.