Összesen 16 ezer pedagógus hiányzik a hazai oktatási rendszerből, az idei tanévre pedig 4800 pedagógussal lett kevesebb, ennyire nem vonzó a pedagógusi pálya a fiatalok, a pályakezdők számára.

Számtalan bizonytalanság lengi körül a most csütörtökön, szeptember 1-jén kezdődő tanévet, ám ezek közül a legnagyobb problémának a pedagógushiányt érzékeli Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Azt látják a szervezetnél, hogy a 16 ezer hiányzó kollegát már nem lehet helyettesíteni, és ez egész biztosan problémát okoz majd az iskolákban – mondta Szabó Zsuzsanna az RTL Klub Reggeli című műsorában. Tudnak olyanról, hogy egy egész tanévben a történelemtanár tanította a fizikát. És ha az a gyerek az orvosira készül, vagy olyan területre, ahol a fizika domináns, neki nem ugyanaz az esélye, mint akit egy szaktanár tanít – vetette föl a PSZ elnöke.

A pedagógus szakszervezetek ma délután találkoznak a kormány oktatás politikusaival, a céljuk, hogy már szeptemberben megemeljék a fizetésüket, vészhelyzetet hirdettek az oktatásban, és ha nem sikerül megegyezni, akkor pedagógus sztrájkkal indulhat a tanév.