Múlt hét szerda, a kijárási korlátozások kezdete óta újra ingyenes a parkolás Magyarországon a települések nagy részén, hogy kevesebb használják a tömegközlekedést, ezzel csökkentve a társadalmi érintkezések számát. A kormány reményei szerint ez lassítja a járvány terjedését, az autósoknak pedig csökkenti a kiadásait.

Viszont az önkormányzatok számára ez jelentős bevételkiesést jelent, mivel az iparűzési adó mellett a városokban jellemzően ez az egyik legnagyobb pénzforrásuk. Emiatt fordult a Demokratikus Koalíció képviselője, Oláh Lajos a Pénzügyminisztériumhoz írásbeli kérdéssel, arra várva választ, hogy a kormány az így eltűnt bevételeket valamilyen módon visszaadja-e a településeknek. Tállai András államtitkár válaszából viszont kiderül, hogy külön támogatást nem kaphatnak a városvezetések.

A kormány elismeri a munkát, amit az önkormányzatok végeznek a településeken élők biztonságáért, ellátásáért. Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy azon települések, amelyek akár a járvány okán, akár egyéb okból működési problémákkal küzdenek, igénybe vehetik az önkormányzatok rendkívüli támogatásához rendelkezésre álló forrásokat

- közölte válaszában Tállai, aki szerint így az sehol sem fordulhat elő, hogy a járványhelyzet miatt ne láthassák el az önkormányzatok a kötelező feladataikat.

Arra is kitért levelében, hogy 2021-ben az önkormányzatok több forrásra számíthatnak: 865 milliárd forintot szánnak a részükre a költségvetésben, ami 17 százalékkal több mint az idei 739 milliárd forintos keret.

Szombaton kora este Orbán Viktor miniszterelnök arról is döntött, hogy ingyenesek lesznek éjszakára a parkolóházak is. A járványkezelés parkolásra épülő része egyébként 50-50 százalékban megosztja a magyarokat.