Orbán Viktor, Magyarország újonnan kétharmaddal megválasztott miniszterelnöke Budapestre invitálta Ukrajna, Oroszország, és az Európai Unió képviselőit, hogy ezzel elősegítse a békekötést, első körben egy tűzszünet aláírásával – jelentette be vasárnapi választási győzelmét követően.

Élő közvetítésünket a sajtótájékoztatóról itt olvashatja.

Miután ismételten kétharmados többséggel kormányozhat négy évig a Fidesz, Orbán megerősítette, hogy az eddigi irány marad, lesznek újabb családtámogatási lépések, nem haladhatnak át fegyverek Ukrajna felé magyar területen, és újra kell gondolni a lengyel viszonyt is.

Orbán újságíróknak elmondott tájékoztatása szerint többen felhívták, többek között Vlagyimir Putyin és Donald Trump is, csakúgy, mint Benjamin Netanjahu korábbi izraeli vezető, hogy gratuláljanak vasárnapi fölényes kétharmados választási győzelméhez.

Orbánt a sajtótájékoztatón több témában kérdezték, egyelőre definitív választ a legtöbb kérdésre nem adott:

Május vége előtt nem lesz új kormány, de jelentős átalakítások lesznek

Ennek a kabinetnek nagy visszatérője lehet Lázár János, korábbi kancelláriaminiszter.

Kizárható, hogy megszorítások lesznek

Hiába a többrétű válság, Orbán szerint az eddigi lépések, és azok további újragondolásai fenntarthatóak a hazai gazdaság teljesítménye alapján, a háztartások védettek.

Az ukrán háború orosz agresszió, ez az uniós közös álláspont, ezt Magyarország is osztja

Orbán szerint Oroszország, Vlagyimir Putyin is érti, hogy a gazdasági kapcsolatokon túl más szövetségesi rendszerben élünk.

Nem kizárt a külföldi kereskedelmi multik kihajtása

A miniszterelnök szerint az sem elvetett ötlet, hogy a nemzetközi kiskereskedelmi multicégek rovására hozzon az újonnan alakuló kormány intézkedéseket.

Az uniós büntető döntések politikai alapúak

Orbán továbbra sem ismeri el, hogy az Európai Bizottság jogbiztonsági alapon elvon és visszatart forrásokat Magyarországtól.

Erről itt írunk részletesen.