A háború teljesen átformálta Európa gazdasági kontextusát. Beszélhetünk háború előtti időszakról is, de a világjárvány utáni időszak összehasonlíthatatlan a háború következményeivel.

Jelen pillanatban nincs az orosz gázt érintő szankció, erről csak egyeztetések zajlanak. Ennek pedig az a hatása, hogy a piaci szereplők azt látják, lehetséges, hogy bekövetkezik, ezért folyamatosan szűkül a kínálat. Ezek pedig együttesen viszik fel az árakat - mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Partizánnak adott interjúban.

Véleménye szerint a legfontosabb hatás, amely az energiaárakat érte, hogy Brüsszel rálépett az energetikai szankciók útjára.

Senki nem kérdőjelezi meg, hogy az energetikát fegyverként használják egy geopolitikai játszmában az oroszok és a nyugatiak is. Ennek mi, magyarok, akik energiaimportból működtetjük a gazdaságunkat, elszenvedői vagyunk – fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója az Index beszámolója szerint.

Önmagában az, hogy vannak szankciók, a teljes energetikai szektorra hatást gyakorol. A hosszú távú szerződéseknek az egyik legnagyobb hatása, hogy az ellátás mindig biztosítva van, ezért nincsenek ellátási problémák - tette hozzá Orbán.

Szavai szerint az elköteleződésünk nem kérdőjelezhető meg a NATO és az uniós tagság ügyében, mivel az unió Európa közepén rendkívül fontos, de más lehetőségeket sem szabad kihagyni. Oroszországgal pragmatikus kapcsolatban gondolkodtak, ezt az energetikai területen meg akarják menteni, de a többi tekintetében „teljesen egyértelmű, hogy ez nem tartható”.

Az inflációról úgy fogalmazott: a rezsiárakat megvédik, és arányosan a legtöbb támogatást nyújtják az embereknek.

A költségvetési kiadások befagyasztása nem fog az év végéig tartani, de nem kizárt, hogy 1-2 hónapig érvényben lesz. E lépések célja az, hogy az állam magát spóroljon a nehéz helyzetben, de az államcsőd szcenáriót senki nem gondolhatja komolyan, aki valóban látja a makrogazdasági és költségvetési folyamatokat.

Nem állhat elő az a helyzet, hogy be kell hívni az IMF-et - jelentette ki az igazgató.

Rendkívül szórakoztatónak tartom, amikor egyértelműen a baloldalhoz sorolható, és nyíltan a kormány ellen politizáló gazdasági szakemberek ezeket az apokalipszis-víziókat előadják. Ezeket már tizenkét éve hallgatom és tizenkét éve minden egyes alkalommal bebizonyosodott, hogy nem volt igazuk azoknak - hangsúlyozta Orbán Balázs.