Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a fogyasztói árnövekedés éves szinten átlagosan 10,2 százalékra lassult júliusban az egy hónappal korábbi 10,3 százalék után, ami 1988 óta a legnagyobb volt.

Az OECD szerint 2020 novembere óta először jegyeztek fel lassulást - idézi a szervezet kimutatását az MTI.

Az energiahordozók árának növekedése az OECD-országokban 35,3 százalékra lassult júliusban éves szinten a júniusi 40,7 százalékról. Az OECD 38 országából 26-ban mérséklődött az energiahordozók árnövekedése. Az élelmiszerárak emelkedése ugyanakkor 13,3 százalékról 14,5 százalékra gyorsult.

Az élelmiszer- és energiaárak nélküli, úgynevezett maginfláció 6,8 százalék volt júliusban a júniusi 6,5 százalék után.

Az infláció a G7-országokban átlagosan 7,6 százalékra lassult a júniusi 7,9 százalékról az Egyesült Királyság kivételével minden országban mérséklődő energiaár-emelkedés miatt. Az Egyesült Államokban az infláció júliusban 8,5 százalékra mérséklődött a júniusi 9,1 százalékról, Németországban pedig 7,6 százalékról 7,5 százalékra, miközben Franciaországban 5,8 százalékról 6,1 százalékra, az Egyesült Királyságban 8,2 százalékról 8,8 százalékra nőtt.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 8,9 százalékra nőtt júliusban a júniusi 8,6 százalékról, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított fogyasztói árak emelkedése 3,7 százalékról 4 százalékra gyorsult.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme augusztusban 9,1 százalékra, a maginfláció 4,3 százalékra gyorsult.

A G20-országok inflációja júliusban 9,2 százalék volt, megegyezett a júniusival.