A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A kormányzati becslés nagyjából háromszorosát, mintegy 30 ezer főt érinthet a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által felvetett ötlet, amely elrendelné az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre az állami körbe visszatérő 250 ezer közalkalmazott 62 év feletti kötelező nyugdíjba vonulását. A tárcavezető szerint ez 10-11 ezer fővel csökkentheti a közszféra állományát, ami 20 milliárd forintos megtakarítást jelenthet a költségvetésnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Napi Gazdaság kérdésére arról nem adott információt, hogy miként számolták ki ezt a "konzervatív" kalkuláción alapuló összeget.

Szakértők szerint a nagyjából nettó havi 150 ezer, évi 1,8 millió forintos átlagbért alapul véve kellene 10 ezer 62 éves vagy annál idősebb munkavállalót nyugdíjaztatni − a kormány elképzelései szerint azonban az elbocsátottak nyugdíjat azért kapnának, a megtakarítás így a 150 ezer forint és a nyugdíj közötti különbség lehet. Havi 90 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva így fejenként 60 ezer, évi 720 ezer forintos megtakarítás jöhet ki, a 20 milliárdos megtakarításhoz így 28 ezer főt kell nyugdíjazni.

Az említett megtakarítás nagyságrendileg 11 ezer fő nettó keresetével egyenlő − erősítette meg számításainkat Ádler Judit, a GKI kutatásvezetője. A közterhekből nem adódik megtakarítás, mert a közszféra után fizetett adók és járulékok csak "az egyik zsebből a másikba" kerülő pénzt jelentik, a tervek ráadásul Ádler szerint arra utalnak, hogy a 62 évesek kényszernyugdíjazásával felszabaduló státuszokat nem kívánják feltölteni.

Az ágazati létszámok alapján Ádler szerint az egészségügy helyzete a legrosszabb, és bár a jelek szerint átmenetileg nyugvópontra jutott a rezidensek kérdése, a tervezett további jelentős forráskivonások fényében borítékolható, hogy folytatódik az elvándorlás. A háziorvosi és számos más szakterület működtetése ma is csak az idősebb munkavállalók rendszerben tartásával oldható meg. Differenciáltabb a helyzet az oktatásban, a tanulói létszám csökkenése itt indokol némi visszafogást a pedagógusok számában is. A tanárok szakok szerinti eloszlása alapján azonban súlyos hiány mutatkozik például a természettudományos területen, a "fűnyíróelv" ezért számos tanintézményt ellehetetleníthet, főleg a hátrányos helyzetű térségekben. A közigazgatásban pedig már 2005 és 2010 között sor került egy százezres nagyságrendű létszámleépítésre, ezért itt már szűkek az ilyen jellegű tartalékok.

 

A közszférában foglalkoztatott 62-74 évesek száma (2012. I. negyedév, ezer fő)
Nemzetgazdaság összesen39,1
− közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás3,7
− oktatás5,4
− humán-egészségügyi és szociális ellátás5,7
Forrás: Forrás: KSH