Az ízletes juhhúsból sokféle remek étel készíthető, és egészségügyi szempontból is értékes: teljes értékű fehérjében és vitaminokban gazdag, kiváló cink-, vas- és rézforrás.

A bárányhús - vagyis az egy évnél fiatalabb állatok húsa - könnyen emészthető, emiatt diétás étrendbe és a gyerekek táplálkozásába is beépíthető.

A gasztronómiában a bárány fogalma a kb. 6–11 kg-os bontott húst jelenti. Az egész báránycomb legfeljebb 1,8 kg, a lapocka kevesebb mint 1 kg. Az ennél nehezebb részek valószínűleg idősebb állatokból származnak.

A bárányhús színe élénk világospiros, világos felszíni zsír borítja. Minél fiatalabb a bárány, húsa annál gyengébb és omlósabb, szaga kevésbé jellegzetes. Az 1 évnél idősebb állatok húsát birkahúsnak nevezik, mely a juhokra jellemző sárga színű faggyú miatt erős illatú, zsírszövetekkel gazdagon átszőtt, sötétvörös színű hús - írja a hatóság az "Ételt csak okosan" oldalon.

A birkahúst a bevásárlástól kezdve tároljuk külön a többi élelmiszertől.

Elkészítési tippek

A bárányhús zsenge, elkészíthetjük sütve, párolva, grillezve, főzve, töltve, roston sütve. Zsiradék szempontjából a vaj sokkal jobban passzol hozzá. A birkahúsnál nyugodtan használjunk étkezési zsírt.

A birkahús erős faggyúszaga sokakat visszatart. Ha a húst enyhén ecetes vízzel leforrázzuk, majd hideg vízzel leöblítjük, úgy az esetleges erős szag jócskán csökkenthető.
Elkészítésük során nyugodtan használjunk változatos fűszereket, pácokat: a fokhagyma, vöröshagyma, tárkony, petrezselyem, kakukkfű, menta, szegfűbors, borókabogyó, kapor, rozmaring éppúgy remekül illik a bárányhoz, mint a szegfűszeg, a curry vagy a fahéj. Köretként kínáljunk rizst, petrezselymes krumplit, kuszkuszt, esetleg gyümölcsöket, zöldségeket párolva, grillezve, nyersen vagy aszalva.