Az idén is hullámvasútra került az államadósság mutató: a kormány immár minden év utolsó napjára látványosan lenyomja az államadósságot - illetve a központi költségvetés adósságát - hogy az alkotmánynak megfelelően december/december alapon csökkenő pályán tartsa az adósságmutatót. A kis trükközés tavaly sem maradt el, így 2014 utolsó napjára a központi költségvetés adóssága 23 881 milliárd forintra csökkent, ami több hónapos mélypont volt.

A decemberben mesterségesen leszorított alacsony likviditás az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. januárban őrült tempóban pumpálta felfelé - nem utolsó sorban azért mert már februárban komoly lejáratok voltak az államadósságban - vagyis fizetni kellett. Így január végére 24 735 milliárd forintra ugrott költségvetési adósság, ami bizonyos szempontból nonszensz, hisz egy hónap alatt 854 milliárd forinttal ugrott a mutató.

A költségvetés idei teljes hiánya 877 milliárd forint, ezzel megegyező adósságot produkált az ÁKK egy hónap alatt. Ezt követően februárban a visszafizetések után stagnált az adósság, majd március végére csökkent.

A februári nagy lejáratok után az adósság a deviza-keresztárfolyamok változása miatt az ÁKK-nál elhelyezett betétek növekedése, valamint további a nettó kibocsátás következtében emelkedett. A növekvő adósságmutatót fékezte a forint euróval szembeni felértékelődése. A központi költségvetés adóssága az előzetes számítások alapján így a GDP 74,9 százalékát tette ki a múlt pénteken, amely GDP arányosan pont megegyezik a tavalyi decemberi mértékkel.