Az inflációs várakozások horgonyzása és a másodkörös inflációs kockázatok mérséklése érdekében a monetáris tanács megkezdte az alapkamat felzárkóztatását az egyhetes betéti eszköz kamatához – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A januári döntés értelmében az alapkamat 50 bázisponttal 2,90 százalékra emelkedik. A monetáris tanács az egynapos betéti kamatot 50 bázisponttal emelve 2,90 százalékban, míg az egynapos és egyhetes fedezett hiteleszköz kamatát 50 bázisponttal emelve 4,90 százalékban határozta meg.

Az egyhetes betéti eszköz kamatát az MNB változatlanul a heti tenderek keretében határozza meg és szükség esetén készen áll azt tovább emelni.

A lépés meglepetést okozott, a piaci elemzők a novemberi és a decemberi 4,7 százalékos inflációs adat fényében is csak 30 bázispontos emelést vártak.

Emelni kell

Mint azt kérésünkre a kamatemelést követő sajtótájékoztatón Virág Barnabás, a jegybank alelnöke elmondta, az alapkamat-emelési ciklus, amit tavaly indított az MNB, most változik. Ebben a januári 50 bázispontos döntés kiindulási pontnak tekinthető.

A monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak – áll a közleményben.

Nincsenek tabuk sem az eszközök, sem a mértékeket illetően

-    mondta Virág.

Nem lesz olcsóbb

A monetáris tanács megítélése szerint az inflációt övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak, vagyis inkább a drágulás, semmint az árak mérséklése felé halad a gazdaság. Sőt, minden jel szerint marad a magas árszint, ami az eddigiekhez képest már a maginflációt is érinti.

A kockázatok mérséklődtek, de továbbra is magasak
-    mondta a jegybank alelnöke.

A magyar jegybank az infláció féken tartása érdekében instant módon az árfolyamon keresztül képes hatni. Az euró-forint árfolyam az év eleje óta nagyjából a tavaly januári szintje közelében mozog, így az ősszel ellentétben nincs extra inflatorikus hatása az alakulásának. Mindent egybevetve továbbra is a világpiaci környezet és a geopolitikai fejlemények (orosz-ukrán konfliktus) határozhatják meg a magyar deviza pályáját - Nagy János, Erste Bank, makrogazdasági elemző.

Egyértelműen felfelé mutató kockázatok övezték az elmúlt hetekben a mai kamatdöntést, azonban annak az esélyét csak 15 százalékra tettük a döntés előtt, hogy meglépi a jegybank a korábbiaknál nagyobb szigorítást. A decemberi vártnál magasabb inflációs mutató, valamint az év eleje óta megemelkedett piaci volatilitás fényében azonban az MNB úgy gondolhatta, hogy érdemes határozottabban lépnie - Kiss Péter, Amundi Alapkezelő, befektetési igazgató.

30 bázispontos emelés jöhet csütörtökön? Az (elhangzott) mondatok arra utalnak, hogy a csütörtökön esedékes egyhetes betéti tenderen 50 bázispontnál kisebb mértékben, de tovább emelhetik a jelenleg 4 százalékon álló kamatot - Varga Zoltán, Equilor, senior elemző.