Az MSZP elnöke szerint előrelépés, hogy a miniszterelnök "visszakozott, megváltoztatta álláspontját", és a parlamentre bízná a döntést, de hangsúlyozta, hogy az országgyűlési többség az elmúlt másfél évben mindig a kormányfő akaratának megfelelően szavazott.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott: "az önfejűségnek és a hülyeségnek is van határa", ezért üdvözlik, hogy a csütörtök esti határozott kormányzati elutasításból péntek reggelre "egy talán lett".

Az MSZP elnök-frakcióvezetője elmondta: az MSZP támogatja, hogy Magyarország csatlakozzon az új kormányközi szerződéshez, ennek elmulaszátása szerinte őrültség lenne. Ezt egyebek mellett azzal is indokolta, hogy a magyar gazdaság erősen függ Németországtól - amely a megállapodás egyik kezdeményezője -, illetve hogy az országnak az Európai Unióval is meg kell állapodnia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokkal egy időben.

A válságkezelés kizárólag európai keretek között, a demokrácia szabályai szerint hajtható végre, márpedig Orbánnak nem volt felhatalmazása az Országgyűléstől arra, hogy egy személyben elutasítsa az EU-s jogszabálycsomag aláírását" - fogalmazott Herczog Edit szocialista EP-képviselő Orbán Viktor döntését kommentálva. "Az angol zakót nem biztos, hogy a magyar vállakra szabták, tehát, ami jó a londoni City-nek, az európai pénzügyi világ egyik fellegvárának, az szinte biztos, hogy nem jó a magyar adófizetőknek" - utalt a képviselő arra, hogy Orbánnal együtt David Cameron brit miniszterelnök is elutasította a megállapodás aláírását.