A lakosság mindössze 31 százaléka érzi magát anyagi biztonságban nagyjából vagy teljesen,  az emberek 69 viszont nem igazán, vagy egyáltalán nem - derül ki a Datalyze 1000 fős reprezentatív internetes kutatásának adatiból. A felmérést  a Portfolio.hu rendelte.

Mindössze 39 azoknak a magyaroknak az aránya, aki rendelkezik legalább egy hónapra elégséges megtakarítással. Fél évig csak a 18 százalékuk húzná ki a tartalékából, ha most elvesztené a jövedelmét. A legtöbb család készpénzben tartja a megtakarítását.

A legismertebb megtakarítási konstrukció az életbiztosítás, miközben a befektetési jegyről alig van fogalma a magyar lakosságnak. Ha tehetnék, a legtöbben befektetési célú ingatlanba vagy kriptopopénzbe fektetnének, ezeket sokan infláció ellen is nyerőnek tartják.

Csak semmi kockázat

A személyes ügyfélkiszolgálást a bankokban felmérés válaszadóinak 60 százaléka részesíti előnyben az online megoldásokkal szemben. A megkérdezettek 15 százaléka elégedett az anyagi helyzetével, 70 százalékuk nem. Befektetési célú ingatlannal a felmérés szerint a magyarok hat százaléka rendelkezik, tőzsdei részvénnyel csak 3,7 százalékuk befektetési jeggyel pedig 3,3 százalékuk.

A válaszadók 58 százaléka a szerint 20 év múlva már euróval fogunk fizetni Magyarországon. Ezen belül csak 41 százalék azok aránya, akik szerint a közös európai valuta hivatalos fizetőeszköz lesz, 17 százalékuk az euró spontán kiszorítja a forintot.