A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Még bő egy hetük van a jelentkezésre a tanulmányaikat Oxfordban vagy Cambridge-ben kezdő leendő hallgatóknak, illetve azoknak, akik külföldi orvosképzésre jelentkeznek: október 15-én kell beadniuk a papírokat. A legnépszerűbb célpontok közé tartozó Angliában és Skóciában a nem orvosi képzéseknél a határidő január 15. Az idei szemeszterre 720-an felvételiztek, közülük 430-an kezdhették el tanulmányaikat. Mind a jelentkezők, mind a felvettek száma évről évre nő: 2008-ban például a két szám még csak 310 és 190 volt.

Nem csak a diákok növekvő számát illetően van változás, Skócia, ha csak kicsivel is, de megelőzte az Egyesült Államokat az érdeklődési listán, így az Engame Nemzetközi Oktatási és Tanácsadó Kft. vállalat kutatása szerint Anglia után már Skóciába jelentkeznének legtöbben a magyar diákok. Ezen kívül megfigyelhető, hogy tavaly óta csökkent az érdeklődés az osztrák és elsősorban a bécsi képzések iránt. Az okokat a diákok növekvő informáltságában kell keresni − mondta a Napi Gazdaságnak Erdély András, az Engame üzletágvezetője.

Skócia és az Egyesült Államok helycseréje annak köszönhető, hogy az érdeklődők egyre inkább tisztában vannak az országok felvételi és felsőoktatási rendszereivel, ráadásul a skót felsőoktatás továbbra is ingyenes az EU-s diákok számára. Az Egyesült Államok szintén népszerű, ám a jelentkezési költség is sokszorosa az európainak. Az osztrák felsőoktatásról érdeklődők visszaesése mögött az állhat, hogy a bécsi képzések nem szignifikánsan erősebbek a budapestieknél.