2011 novemberében az export volumene 7,9, az importé 4,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kivitel a korábbi három hónap szintjének felel meg, míg a behozatal egy fokkal gyorsabban növekedett, mint a szeptember-októberi dinamika. Mindkettőnél a növekményének meghatározó része változatlanul a járműgyártáshoz kapcsolódó termékeknél realizálódott, illetve novemberben is jelentős volt az árfolyamhatás - derül ki a KSH szerdai adataiból.

A 2011. január-novemberi kivitel értéke 20 491 milliárd forint (74 milliárd euró), a behozatalé 18 649 milliárd forint (67 milliárd euró) volt; a kivitel volumene 11, a behozatalé 7,4 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1842 milliárd forintot (6605 millió eurót) tett ki, 442 milliárd forinttal (1503 millió euróval) többet, mint 2010 azonos időszakában.

Csaknem két százalékkal romlott a cserearány

A 2011. január-novemberi forgalom forintban mért árszínvonala importban 4,4, exportban 2,4 százalékkal emelkedett 2010 azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 1,9 százalékkal romlott. Az év első tizenegy hónapjában a forint a dollárhoz képest 4,5 százalékkal értékelődött fel, az euróhoz mérten 0,7 százalékkal gyengült. Novemberben a forint értéke az euróhoz mérve 12, a dollárhoz képest 13 százalékkal romlott a bázishónaphoz viszonyítva.

A teljes behozatal közel felét, a kivitel mintegy háromötödét képviselő gépek és szállítóeszközözök export- és importvolumene 9,6, illetve 5,2 százalékkal nőtt 2010. január-novemberhez képest. A novemberi kivitel volumene 6,6, az importé 4,2 százalékkal nőtt a bázishoz viszonyítva. A teljes időszakot nézve átlag feletti volumenbővülést regisztráltunk az energiafejlesztő gép és berendezés, az általános rendeltetésű ipari gép és a közúti jármű mindkét irányú forgalmában. Ezzel szemben a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék export- és importvolumene némileg csökkent. Az árucsoport behozatalában május óta tartó kétszámjegyű visszaesés novemberben a karácsonyi ünnepek keresletfelhajtó hatásának köszönhetően megállt.

A heterogén összetételű feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 2011. január-novemberben 16, illetve 12 százalékkal nőtt, ennél a novemberi dinamika néhány százalékponttal alacsonyabb volt. Az időszak egészét tekintve a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek, a gumigyártmány mindkét irányú kereskedelmében markáns bővülést mértünk, valamint jelentős volt a szakmai, tudományos ellenőrző műszer kivitelének és a vas és acél behozatalának volumennövekedése is.

Az energiahordozók importvolumene - 20 százalékot meghaladó áremelkedés mellett - 4,7 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszakának szintjét. A jelentős súlyt képviselő kőolaj és kőolajtermékek behozatalának volumene a tizenegy hónap során 5,4 százalékkal nőtt 2010-hez képest, ezzel szemben a természetes és mesterséges gázé 12 százalékkal csökkent.

2011 első tizenegy hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene nem változott, a behozatalé 5,6 százalékkal nőtt a bázishoz mérten. Az árufőcsoport kivitelében legnagyobb részarányt képviselő gabona és gabonakészítmény volumene az időszak egészében - az árak közel 40 százalékos emelkedése mellett - csaknem hatodával esett vissza. 2011. január-novemberben a hús- és húskészítmény exportjában és importjában kétszámjegyű volumennövekedést regisztráltunk, viszont novemberben a kivitelé nem érte el, a behozatalé valamelyest meghaladta a bázishavi szintet. Az élő állat és a kávé, tea, kakaó, fűszer kivitelének volumene dinamikusan bővült.

A lengyel és cseh relációban javult a külkereskedelmi mérleg

Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2011. január-novemberben a kivitelben 8,6, a behozatalt tekintve 11 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet. Külkereskedelmi mérlegünk az új tagállamok esetében 216 milliárd forinttal javult, nagyrészt a lengyel és cseh relációban. Ezzel szemben az aktívum a régi tagállamok vonatkozásában 266 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene dinamikusan, 19 százalékkal bővült, ugyanakkor az importé nem változott a bázisszinthez képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya 821 milliárd forint volt, 492 milliárd forinttal kevesebb, mint 2010 első tizenegy hónapjában.

Az ázsiai országok vonatkozásában a passzívum jelentősen, 753 milliárd forinttal mérséklődött, amiben a gépipari termékek kivitelének forgalma volt meghatározó; míg az EU-n kívüli európai országokkal szemben az egyenleg 232 milliárd forinttal romlott, amit az energiahordozók behozatalának alakulása befolyásolt.