Kopits György öt évig volt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, akkor, amikor elkövették a legsúlyosabb hibát, a devizahitelezés elengedését - fogalmaz az NGM az interjúra reagálva. Az, hogy ez mekkora terhet jelent a magyar családoknak, vállalkozásoknak ma már mindenki tudja - tette hozzá.

Kopits Györgyöt továbbá személyes felelősség terheli a 2010-es költségvetés meghamisításában, melyet mint a Költségvetési Tanács elnöke úgy hagyott jóvá, hogy az abban szereplő 3,8 százalékos hiánnyal szemben ténylegesen 7 százalék felett alakult volna az államháztartási hiány, ha azt az Orbán-kormány erélyes intézkedésekkel nem csökkentette volna - áll a közleményben.

Ezért úgy gondoljuk, hogy egy hiteltelen ember ne beszéljen hitelességről - írja az NGM.

Visszautasítjuk továbbá a Naszvadi György államtitkár elleni méltatlan támadást - közölték. Naszvadi György és munkatársai kitűnő szakmai munkát végeztek a 2010-es költségvetés konszolidációjában - tették hozzá. A 2011-es költségvetés pedig technikai többlet nélkül is 3 százalék alatti hiányt mutat; a 2012-re elfogadott költségvetési hiány pedig az Európai Bizottság által visszaigazoltak szerint is 3 százalék alatti lesz - fogalmaztak.

Értjük, hogy Kopits György sértődött ember és nagyon szeretne újból a Költségvetési Tanács elnöke lenni, de most, hogy egy kitűnő és hiteles szakember vezeti a Költségvetési Tanácsot, rá már nincs szükség - olvasható a közleményben.