Márki-Zay Péter volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt ragaszkodott ahhoz, hogy három roma jelölt befutó helyen szerepeljen az ellenzék országos listáján. Berki Sándor a Párbeszéd, Lőcsei Lajos a Momentum, Varga Ferenc pedig a Jobbik színeiben jutott be a parlamentbe. "A romaügyben az ország szinte összes problémája megjelenik, ha ezekre sikerül megoldást találni, akkor a többségi társadalom is sokkal jobb helyzetbe kerülhet" – mondta a Népszavának Berki Sándor. Ebben a kérdésben szerinte nincs jobb- és baloldal.

Berki szeretne konkrét eredményeket felmutatni. Az Országgyűlésben javasolni fogja, hogy az adóslistára került emberek esetében differenciált módon állapítsák meg a törlesztőrészleteket, az állam vegye számításba, hogy kinek mennyi a jövedelme, milyen anyagi és családi körülmények között él. Fontos lenne elérni azt is, hogy a cigányságnak szánt támogatások valóban eljussanak a cigányokhoz.

A momentumos Lőcsei Lajos és a jobbikos Varga Ferenc nem vállalkozott szóbeli nyilatkozatra, mindketten írásban válaszoltak a napilapnak. Lőcsei  2018 után vágott bele az aktív politizálásba. Kifejezetten aggasztó számára, hogy milyen aljas módon, hamis ellenségképekkel félemlítik meg az embereket, miközben a valódi problémákat a szőnyeg alá söprik.

Berki Sándorhoz hasonlóan Lőcsei Lajos is a problémák között említi, hogy az Európai Unióból érkező, felzárkóztatásra szánt pénzek nem jutnak el oda, ahol a legnagyobb szükség lenne rájuk. Tudja, ellenzéki képviselőként eléggé meg van kötve a keze, de bizonyítani szeretné, hogy „lehet ezt máshogy is csinálni”. 

A jobbikos Varga Ferenc a civil életben kereskedelmi kontrollerként dolgozott az elmúlt években, mellette – már a második ciklusban – a Szegvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöki tisztségét is betölti. Varga szeretne „a tisztességes és becsületes cigányok hangja lenni” a parlamentben. Nagyon fontosnak tartja a parlamenten kívüli közösség építését is, ennek „szerves része” akar lenni.

– Az elmúlt évtizedekben a romákat mindenki csak szavazógépnek tekintette, és egy olyan társadalmi rétegnek, amelynek a szavazatát a legkönnyebb megszerezni. Szerinte elsősorban ezen kell változtatni.