A tavalyinál jóval gyengébb, kihívásokkal teli évük lesz növekedési szempontból a tágabb értelemben vett Közép-Kelet-Európa gazdaságainak, amelyek közül több - köztük Magyarország is - várhatóan recesszióban tölti 2012 egészét - áll az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont szerdán ismertetett átfogó negyedéves helyzetértékelésében.

Jöhet a magyar recesszió?

A Capital Economics felzárkózó piaci elemzőstábja az idei első negyedév térségi fejleményeire alapozott szerdai prognózisában a ház által vizsgált 13 közép-kelet-európai gazdaság közül hatban valószínűsített recessziót 2012 egészére. A cég szakértői szerint Magyarország hazai összterméke (GDP) az idén 1,5 százalékkal csökken, de a ház visszaesést vár Csehországban (-0,8), Romániában (-0,5), Bulgáriában (-0,5), Horvátországban (-1,0) és Törökországban (-1,0) is. Az országcsoport egészében azonban így is átlagosan 1,3 százalékos gazdasági növekedés lesz a cég szerint a tavalyi 4,6 százalékos térségi GDP bővülés után.

A ház elemzői szerint az Európai Központi Bank "masszív likviditásinjekciója" nyomán csökkent annak az "azonnali veszélye", hogy egy esetleges euróövezeti bankválság pénzügyi válságot okoz. A közép- és délkelet-európai bankok azonban továbbra is sérülékenyek az euróövezeti tulajdonos bankok fokozatos kitettség-leépítési folyamata miatt, ami rendkívül feszes hitelkondíciókat eredményez a térségben.

Mindeközben - bár a fő nyugat-európai piacokon, főleg Németországban vannak jelei a stabilizációnak - a közép-kelet-európai térség exportja "a legjobb esetben is" várhatóan stagnálni fog az idén. Az idei egész éves magyarországi recesszió mindazonáltal nem konszenzusos előrejelzés a londoni elemzői közösségben; több más nagy londoni ház éppen a várható exportélénkülés miatt jósol magyar GDP-növekedést 2012-re.

Van, aki még a kormánynál is optimistább

A JP Morgan bankcsoport londoni közgazdászai a végleges tavalyi negyedik negyedévi magyar GDP-adatok minapi ismertetése utáni kommentárjukban közölték, hogy várakozásuk szerint a magyar gazdaságot a következő negyedévekben "környékezni fogja a recesszió", és a ház az idei első negyedévre kismértékű GDP-visszaeséssel számol Magyarországon. A cég szerint a Nokia mobiltelefon-gyártó azon döntése, hogy visszafogja összeszerelő tevékenységét európai üzemeiben, valószínűleg önmagában "néhány tized" százalékpontnyit lefarag az éves összevetésben számolt idei első negyedévi magyar GDP-adatból. Az év későbbi szakaszában azonban a nagyszabású autóipari beruházások várhatóan már felhajtóerőt adnak az ipari termelésnek és az exportnak is - jósolták a JP Morgan londoni elemzői.

A cég közgazdászai mindezt egybevetve közölték, hogy 2012 egészére 0,5 százalékos magyar GDP-növekedést várnak. Ez a prognózis a magyar kormány által várt növekedési sáv felső határával egyezik meg. A devizahitelesek adósságterhének könnyítését célzó program hatására valószínűleg "szerény mértékben" emelkedhet a magyar háztartások fogyasztása is.

Stagnálásra is vannak forgatókönyvek

A BNP Paribas bankcsoport befektetők számára minap összeállított, frissített térségi helyzetértékelésében jelentősen javította a közép-kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és jövő évi növekedési előrejelzését, miután 0,7 százalékponttal emelte a német gazdaságra szóló idei növekedési becslését is. A cég közölte: jelenleg azzal számol, hogy a német GDP-érték 2012 egészében 1,1 százalékkal növekszik.

A ház ennek alapján az általa vizsgált öt térségi gazdaságra - Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Bulgáriára és Romániára - adott idei átlagos növekedési előrejelzését a korábbi 0,6 százalékról 1,4 százalékra emelte. Magyarországon a BNP Paribas előzőleg 0,9 százalékos idei GDP-visszaesést jósolt, a cég új előrejelzése azonban 0,1 százalékos egész éves növekedést valószínűsít 2012-re.