A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző ingatlanforgalmazásra szakosodott cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában áll tavaly július óta az Alcsútdoboz-Hatvanpusztai majorság, ami egykor József főherceg majorsága volt és amit saját állítása szerint jelenleg a felcsúti polgármester, az Orbán-család bizalmi embere, Mészáros Lőrinc bérel - adta hírül az atlatszo.hu. A 13 hektáros műemléki területet azok az állami földek veszik körül, amiket Mészáros cége, a Búzakalász 66 Kft. a közelmúltban nyert el 20 éves bérletre, fölötte Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége szántói fekszenek - derül ki az atlatszo.hu által aktuális földhivatali adatok felhasználásával összeállított térképéből.

Az Orbán Viktor által alapított Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia vezetője, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester kapta meg (saját nevén vagy valamelyik családtagja pályázatával) a megyében kiírt földterületek negyedrészét - írta a Népszabadság. A Mészáros által tulajdonolt Búzakalász 66 Kft. (a céget 2011 februárjában alapították) 984 hektárnyi kajászói, óbaroki, váli földre pályázott, és nyert. További 94 és 145 hektáron a családtagjai futottak be.

A felújítás alatt álló Alcsútdoboz-Hatvanpuszta majorság körül olyan földek vannak, amelyeket a polgármester cége nyert el nemrég a Nemzeti Földalap pályázatain, húsz évre. Mészáros azt nyilatkozta, csak a műemléki állagmegóvást végezteti el, miközben a helyiek úgy tudják: luxusszálloda épül, s a három kilométerre lévő etyeki filmstúdió illusztris külföldi vendégeit fogják elszállásolni. Abból, hogy az Orbán Győző-féle érdekeltség közelében Lévai Anikó szántói találhatók, a hoppon maradt gazdák arra következtetnek: Mészáros strómanként pályázott a földekre.

Felcsúton a helyi Fidesz-elnök férje, Flier János és családtagjai annyira biztosak voltak a pályázati sikerben, hogy egy negyvenhektáros táblát még a pályázat kiírása előtt bevetettek búzával. A Fejér megyei földek igen értékesek. Itt egy hektár szántó értéke megközelíti ma a kétmillió forintot. Amikor az első Orbán-kormány utolsó intézkedéseinek megfelelően "szétosztották" a Herceghalmi Állami Gazdaság földjeit, még nem volt nálunk területalapú földtámogatás.

Most már van. A húszéves bérlet kvázi tulajdonjognak számít. És igen csekély az államnak fizetendő bérleti díj (aranykoronánként 1250 forint). A földalapú támogatással viszont sokat lehet keresni - írta a Népszabadság. Ángyán József, az Orbán-kormány volt vidékfejlesztési államtitkára számítása szerint a hektáronként kapható háromszáz euróból (közel 100 ezer forint) ki kell vonni a hektáronkénti huszonötezres bérlet költségét. Marad 75 ezer forint tiszta haszon.

"Ha szerzel száz hektárt - magyarázta Ángyán korábban egy fn24. hu-nak adott interjúban -, az évi hét és fél millió úgy, hogy egyetlen kapavágás sem történt. Ezer hektárnál ez hetvenötmillió. És a termelésből szerzett haszonról még nem beszéltünk.Meg azokról sem, akiknek eszükben sincs dolgozni, inkább kamu szerződésekkel, az eredeti huszonötezres bérleti díj fejében továbbadják másnak a földet. Így kaszálható ezer hektárról százmillió, íróasztal mellől. A minisztériumban meg csodálkoznak, hogy az illető úgymond nagybirtokosnak nincs egyetlen gépe sem. Hát mire kéne neki? Ja és azt még nem is mondtam, hogy a mostani hatvanötezer hektár felét meg sem pályáztatja az állam, hanem úgynevezett földhasznosítási megbízási szerződés keretében simán odaadja az oligarcháknak vagy azok embereinek. Nyerges Zsolt Mezort Rt.-jének egyik leánycége Lepsényben ilyen földet használ és viszi el azt a helyben lakó, gazdálkodó családok elől" - nyilatkozta korábban Ángyán József.