A Nemzeti Sport pendítette meg, hogy információik szerint módosulhat a 2024. decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű női kézilabda Eb eredeti lebonyolítási terve. Méghozzá úgy, hogy a magyar fél kisebb szerepet vállalhat az együttműködésből – vagy egyáltalán nem vállal. Úgy tűnik az utóbbi történt: Gulyás Gergely megerősítette, hogy visszalépünk. 

A döntést egyébként már megszellőztette a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté is, aki a Magyar Kézilabda Szövetség elnökeként a kormányinfót megelőzően elismerte, hogy létező forgatókönyv, hogy visszalépünk - részben vagy egészben. 

Ugyanis nem helyes Kocsis Máté szerint, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re, és ennek kiadásai már most is jelentkeznek, miközben sok ezer gyermek és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt. 

Számos egyesület nem tudja kigazdálkodni a rezsiköltségeket, így a csarnokaikat vagy tornatermeiket egyszerűen bezárják - tette hozzá a kormánypárti politikus. 

A kettő nem fér meg egymás mellett, a kézilabda-Eb ezekben az időkben luxuscikk

Tudomásul kell venni - mondja - hogy amikor a 2024-es női tornát megpályáztuk és elnyertük, még nem volt sem háború, sem szankciók, sem energiaválság, és nem voltak az ebből eredő pénzügyi nehézségek sem. De azóta lettek, szóval dönteni kellett, és inkább a fiatalok tömeges sportolását választották. 

"Ennek érdekében elvi megállapodást kötöttünk a kormánnyal, hogy az Eb költségeiből megtakarított pénz egy részét az idén és jövőre is a kis klubok működésére fordítjuk, valamelyest biztosítva ezzel rengeteg gyerek sportolási lehetőségét. A részletek még nyitottak, de ebbe az irányba megyünk" – mondta el Kocsis Máté. 

Arra a kérdésre, hogy a tavaszi tisztújító közgyűlés előtt ez a lépés hogyan érinti az elnöki újraválasztási ambícióit, Kocsis Máté az NS-nek elmondta, szerinte – hogy önként mondunk le egy felnőtt világverseny megrendezéséről – egyenesen növelné az esélyeit. Ugyanakkor, ez a kérdés nem lesz aktuális a tavaszi tisztújításon,

mert nem tervezem, hogy újra indulok az elnökségért.

– szögezte le Kocsis Máté, aki szerint új célokat kell most már kitűzni, ahhoz pedig inkább új vezető javasolt.

Az Európai Kézilabda-szövetséget sikerült meglepni

A szövetség a hivatalos honlapján reagált, eszerint váratlanul érte őket Gulyás Gergely bejelentése, miszerint Magyarország visszalép a 2024-es Európa-bajnokság megrendezésétől. Közölték azt is, hogy tudomásuk van arról, hogy a rendező országok felvették egymással a kapcsolatot az ügyben. 

Az EHF hozzáteszi, egyelőre ahhoz tartják magukat, hogy az előbb említett három ország rendezi meg a kontinenstornát, hiszen a magyar szövetség részéről hivatalos tájékoztatás még nem érkezett az európai szervezet felé.