Lázár János erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt kérdésre. Hangsúlyozta: a múzeumi szakma teljes egyetértése mellett történt védetté nyilvánítással a képet nem lehet kivinni Magyarországról. Ahhoz, hogy nemzetközi bíróságok ezt a kérdést megítéljék, hosszú évek kellenek.

Szerettük volna Pákh urat meggyőzni ezzel a barátságos lépéssel, hogy minden körülmények között érdemes megállapodni a magyar állammal - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: "zsarolni nem hagyjuk magunkat", arra nincs lehetőség, hogy a magyar állam a nemzetközi sztenderdektől eltérő összeget fizessen műalkotásokért.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami vezetőket érintő, tervezett változtatásokat ismertetve kifejtette: kevesebben lesznek jogosultak államtitkári, helyettes államtitkári juttatásokra. Így például kiemelt egészségügyi ellátásban a jövőben csak a miniszterek és az államtitkárok részesülhetnek. A jövőben kinevezendő állami vezetőknél megszűnik a lakásfenntartási térítésre való jogosultság, és szigorúan meg fogják vizsgálni, hogy az ingatlant kérelmező jogosult-e a lakásra, és ha igen, szolgálati ingatlant használhat majd. Megszüntetik a kormányüdülő-használati jogot is, az üdülőket, köztük a balatonőszödit, eladják - sorolta a lépéseket.

Pontosítják az utazási juttatásokat, a különböző biztosok és kormányhivatal-vezetők alacsonyabb kategóriájú gépkocsira lesznek jogosultak, és újraszabályozzák azt is, ki milyen komfortfokozatú repülőjegyet kaphat - részletezte Lázár, aki szerint mindez évi százmilliós nagyságrendű megtakarítást jelent.

Azt is megkérdezték a Miniszterelnökség vezetőjétől, hogy valóban átkerül-e a nemzetgazdasági tárcához az adóhivatal elnökének kinevezési joga, amire Lázár János nemmel válaszolt.

Lázár egy korábbi tájékoztatón elhangzott kérdésre visszautalva beszélt arról, hogy egy módosító javaslat (lex Garancsi) ismét lehetővé tenné a hirdetéseket a villanyoszlopokon. Kifejtette: korábban szerették volna megóvni az autósokat, motorosokat, hogy bármilyen reklám elvonja a figyelmüket a vezetéstől, azonban a KSH adatai alapján nem találtak összefüggést a balesetek és az oszlopokra feltett táblák között, így belátják, hogy korábban rossz döntést hoztak.

Emellett a kormány megvizsgálja az állami cégvezetőkre vonatkozó kétmilliós bérplafon intézményét, hogy az jelent-e bármilyen versenyhátrányt, van-e összefüggés a bérezés és az adott cég eredményessége között - közölte a miniszter, megjegyezve, hogy az ügyben meghallgatják a témában jelentést készítő Domokos László számvevőszéki elnököt.

A kormány munkájának értékelésével kapcsolatban a miniszter kérdésre válaszolva közölte: a kormányfő kérésére először a Miniszterelnökség összeállít egy háttéranyagot a tárcák vállalásainak teljesüléséről, majd egyeztet a miniszterelnök a minisztereivel, és utána születnek meg a személyi döntések. Ezzel párhuzamosan tartalmi értékelést is végez a kormány, ennek sorvezetője a közelmúltbeli OECD-jelentés lesz, valamint a közszolgálati egyetem tanulmánya az állam működésének minőségéről.

Arra a kérdésre, hogy a Miniszterelnökségen lesznek-e szervezeti átalakítások, Lázár azt mondta: várható helyettes államtitkári státusok megszűnése.