Különleges földgázkészlet létrehozására biztosít forrásokat a kormány: a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a különleges földgázkészlet mértéke maximum 7 811 000 MWh lesz. 

A Palkovics László ipari és technológiai miniszter szerint jegyzett rendelet szerint a különleges földgázkészlet létrehozásához szükséges hitelfelvétel legmagasabb összege 1850 millió euró (730,5 milliárd forint) lehet. Ész nélkül elméletileg nem lehet megvásárolni a földgázt a piacokon, a meghatározott szabályok szerint a legmagasabb beszerzési ár a szerződéskötés időpontjában érvényes piaci árak alapján képzett és legfeljebb a hazai földgázrendszer virtuális kereskedelmi pontjáig felmerülő, a rendszerhasználati díjakat, a kapcsolódó árfixálás költségeit tartalmazó ár.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a spotpiacokon megvásárolható legdrágább gázárra – a közép-európai gázpiacot meghatározó CEEGEX szerint ez most 210 euró MWh-s árfolyamot jelent – nem lehet ráfizetni, de nem kell beleszámítani az ügylet költségeibe a rendszerhasználati díjakat (például a hálózati infrastruktúra által szabott tarifákat). 

A rendelet péntektől hatályos.

Tavaly inkább megbontották a biztonsági földgázkészletet

Tavaly október 15-én döntött arról Palkovics László innovációs miniszter, hogy a földgáz biztonsági készlet mértékét az addigi 15 374 000 MWh-ról 12 723 644 MWh-ra csökkenti - derült ki akkor a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

Az árfolyam és a meghatározás alapján most viszont a Palkovics László vezette tárca kérdéses, hogy az oroszoktól vásárolna földgázt emelt árfolyamon. Ugyan Szijjártó Péter külügyminiszter két hete találkozott Szergej Lavror orosz külügyérrel, hogy plusz 700 millió köbméter megvásárlását kérje a Gazpromtól, de erre még nem jeleztek vissza az oroszok.

Akkor már a 740 milliárd forintos (1850 millió eurós) hitel felvételét engedélyezte az Orbán Viktor vezette kormány. A kabinet még július végén felhatalmazta a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget (MSZKSZ), hogy vásároljon földgázt, hitelből. A hitel egészére készfizető kezességet vállal az állam