A várakozásoknál alacsonyabbra, 4,6 százalékra mérséklődött az infláció júliusban döntően az üzemanyagok és szolgáltatások árainak egy évvel ezelőtti magasabb bázisa miatt, azonban az élelmiszerárak növekedési üteme is alulmúlta a várakozásokat. Az infláció enyhülése ellenére szükséges volt a kamatemelési ciklus elindítása, ráadásul még számos felfelé mutató kockázatot jelentenek a nyersanyagárak másodkörös hatásai, az újranyitás miatt felrobbanó kereslet, amit a kínálat lassabban tud követni, a munkaerőhiány miatt várhatóan érdemben megugró bérek – kommentálta az adatközlést Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A következő hónapokban bázishatások miatt 5 százalék közelében maradhat az infláció. Azonban számos felfelé mutató kockázat miatt nem zárható ki, hogy az év hátralevő részében is magasabb marad a pénzromlás üteme, így kiemelten szükséges figyelni a szolgáltatói árak, valamint a maginfláció alakulását.

Az átmeneti enyhülés mértéke némileg erősebb volt a piaci várakozáshoz képest – írta Virovácz Péter, az ING közgazdásza. Azonban az enyhülés ellenére továbbra is érdemi inflációs nyomás érzékelhető a magyar gazdaságban. Ennek fényében az augusztusi kamatdöntő ülésen újabb 30 bázispontos kamatemelésre van kilátás, amivel mind az alapkamat, mind pedig az egyhetes betéti kamat mértéke 1,5 százalékra emelkedne.

Ami az ING idei évi inflációs előrejelzését illeti, mivel a beérkező adat nagyjából megfelelt a várakozásnak, továbbra is fenntartják az idei év egészére vonatkozó 4,5 százalékos prognózist. Ez azt jelenti, hogy a következő hónapokban enyhülhet az infláció, ám a bázishatások következtében az év vége felé ismét érdemben 5 százalék felett alakulhat az áremelkedés éves üteme.

A ma reggeli inflációs adat mindenképpen piacmozgató lehet, amely fényében erős ellenállás 355 körül, támasz pedig 350-351 között húzódik – áll Blahó Levente és Pálffy Gergely Raiffeisen elemzők árfolyam-előrejelzésében. A technikai összkép alapján rövidtávon további csökkenés várható 350 irányába, a háttérben globálisan erősödő zöldhasú azonban fékezőleg hathat. Az adatközlést követően a forint 353 alá erősödött az euróval szemben.