A februári inflációs adat meghaladja a vártat - kommentálta a KSH friss adatait Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. maginfláció 4,1 százalékos volt februárban, ami szintén magasnak számít, különösen azért, mert hónapok óta a 4 százalékhoz közeli szinteken mozog, ez pedig inflációs nyomást jelent. A magas maginflációban szerepe van a feldolgozott élelmiszereknek, egyrészt a sertéspestis miatti sertéshús-drágulásnak, valamint a madárinfluenzához köthető baromfihús-drágulásnak. Az év második felében ezek egyre kevésbé jelentenek majd felfelé mutató kockázatot.

Németh szerint a koronavírus miatti bizonytalanság több oldalról érintheti az inflációt. Egyrészt rövid távon az ipari, élelmiszeripari termékek esetében árfelhajtó hatással lehet számolni az erős kereslet és a kínálati oldalon látható átmeneti ellátási problémák miatt. Ugyanakkor a szolgáltatásoknál, a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások, például az utazás és szálláshely-szolgáltatás esetében a kereslet visszaesése árcsökkenést hoz. Az olajáresés visszafogja a magyarországi inflációt: ha a mostani 30-35 dollár körüli árszinten marad, az 0,8 százalékponttal csökkentheti az inflációt. Amennyiben tartósabban ennyibe kerül majd az olaj, akkor az éves átlagos infláció 3,2-3,3 százalékos lehet. Reális esélye van viszont annak, hogy a második félévben drágul az olaj. Ha ennek eredményeként 40-45 dollárra drágul, akkor a magyarországi éves infláció 3,4 százalék körül lehet - mondta a szakember.

Érdemi inflációs nyomás van a magyar gazdaságban - állapította meg Jobbágy Sándor, a a CIB Bank Zrt. prognosztája. A teljes inflációs szám hó/hó szintű emelkedésében kiemelkedő szerepet játszott élelmiszerek 1,5 százalékos áremelkedése. Ugyanakkor a szolgáltatások 0,5 százalékos egyhavi drágulása is átlagon felülinek bizonyult és nem enyhült a megelőző hónaphoz képest. A lakossági inflációs várakozások emelkedő tendenciája megmaradt.

Előrejelzése szerint 2020-ban az éves átlagos infláció - az olajár alakulásától függően - a 3,5-3,8 százalékos sávban alakulhat. A jelenlegi monetáris politika fenntartása szempontjából fontos lehet, hogy áprilistól már érdemi inflációcsökkenés következhet. (A márciusi headline index még 4 százalék közelében lehet.) Az adatvezérelt üzemmódot hangsúlyozó monetáris politika várhatóan csak kisebb mértékben változó feltételekkel, illetve csak a szükségesnek likviditásmenedzselési lépésekkel fog előrehaladni. Az adatközlést követő órában a forint nem mutatott jelentős mozgást az euró ellenében. Az euró-forint keresztárfolyam a 336-337-es szint közelében ingadozott.

A  koronavírus globális terjedése miatt érdemben visszaeshet a külső infláció - egyes gazdaságokban ismét megjelenhet a defláció -, a meghatározó jegybankok vezetésével pedig jelentős globális monetáris lazítás kezdődhet, így feltehetően nem lesz szükség további szigorításra - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. vezető elemzője.

A következő hónapokban az üzemanyagok bázisárának növekedése és idei összeomlása miatt az infláció 3,5 százalék közelébe süllyedhet, majd az év végéig tartósan 3,5-4 százalék között ingadozhat, így a 3 százalékos inflációs célt -  a korábbi várakozásokkal ellentétben - idén nem fogja megközelíteni. Mivel az árak emelkedése szélesebb bázisú, idén 3,9 százalékos átlagos inflációra számít Suppan a tavalyi 3,4 százalék után.