Az első 1524 vérmintán eddig 9 embernél mutatták ki a fertőzöttség átvészelését jelző antitestet. Ha maradnak az eddigi arányok, akkor 10 ezer lakosra 2,4 pozitív eset jutna, a koronavírus átfertőzöttség pedig 2,7 ezrelék lenne - mondta Merkely Béla.

A kéthetes tesztidőszak május elseje óta eddig eltelt napjai alatt a KSH által kiválasztott, több mint 17 ezer főből 8276 PCR tesztet (orr- és szájgarat mintavétel) végeztek el eddig, ez a minta 46,5 százaléka, (a mintavétel 8744 főnél, a minta 49,2 százalékánál megtörtént) a szűrés részeként már 11 302 kérdőívet kitöltöttek a kiválasztott személyek.

Május elseje óta a négy egyetem közül a Semmelweis Egyetem a ráeső tesztelés 54 százalékát, a Pécsi Tudományegyetem a 45 százalékát, a Debreceni Egyetem a 41 százalékát, a Szegedi Tudományegyetem a 47 százalékát végezte el.

A meghívottak részvételi aránya megyénként eddig
Borsod-Abaúj-Zemplén40 százalék
Hajdú-Bihar35 százalék
Heves42 százalék
Szabolcs-Szatmár-Bereg48 százalék
Bács-Kiskun49 százalék
Békés54 százalék
Csongrád47 százalék
Jász-Nagykun-Szolnok56 százalék
Baranya47 százalék
Somogy46 százalék
Tolna47 százalék
Vas34 százalék
Zala49 százalék
Budapest47 százalék
Fejér42 százalék
Győr-Moson-Sopron57 százalék
Komáron-Esztergom63 százalék
Nógrád47 százalék
Pest57 százalék
Veszprém66 százalék

A felmérésben 1500 orvos, ápoló, orvostanhallgató vesz részt. A tesztelést még legalább két alkalommal megismétlik, minimum egy hónapos különbséggel, várhatóan a második körre szeptemberben kerül sor. A május elsején indult országos vizsgálat végeredményét május végén hozzák nyilvánosságra.

Az infektológusokat az alacsony fertőzöttségi számok nem lepték meg - bár elhangzott az is, hogy ezek a számok a vártnál is alacsonyabbak - s úgy vélték, hogy ez most biztonságot jelent, de az alacsony átfertőzöttség a járvány második hullámánál felvet kérdéseket, és óvatosságra int. A pontos kép azonban mindenképpen sokat jelent és addigra felkészültebbek leszünk.

Az alacsony fertőzöttségi és átfertőzöttségi számok láttán öröm az ürömben, hogy ha a vírusnak a nyájimmunitás tud gátat vetni, akkor ettől nagyon messze vagyunk, de azt is látni kell, hogy még a hatalmas, lángoló járványt elszenvedő országok is messze vannak tőle - fűzte hozzá Merkely Béla. Mint fogalmazott, mi jártunk igazán jól, de hogy ez minek köszönhető, az idejekorán hozott intézkedéseknek és azok betartásának, vagy valamilyen más faktornak, arra kutatók és az idő fog választ adni.

Merkely Béla megjegyezte még, hogy a vizsgálat mintegy tízszer akkora munkát jelent, mint amire számítottak.

A vizsgálat még 4 napig tart.

A H-UNCOVER programot április 28-án jelentették be, a Semmelweis Egyetem koordinálásával négy orvosegyetem vesz részt a szűrésben, a felmérést az innovációs tárca covid-kutatási alapjából finanszírozzák..