Az új típusú koronavírus nagy valószínűleg denevérektől származik, amelyek már köztes gazdaállatoknak adták át a fertőzést és így került az emberre, de ennek részletei nem ismertek. Jó lenne tudni, hogy a denevéreknek - amelyek szervezetében számos, eddig ismeretlen koronavírus-törzs található - milyen az immunrendszere és hogy képesek fertőzni - mondta Szlávik János.

A denevérek képesek például betegség nélkül hordozni az ebola és a veszettség kórokozóját is.

Tudjuk, hogy 4 millió embert fertőzött már meg a vírus. Azt is tudjuk, hogy a fő terjedési mód a cseppfertőzés és tárgyakon is terjed, de

egyre több testnedvben lehet kimutatni a vírus jelenlétét.

A fertőzési mechanizmusokat még nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy egy fertőzött ember a tüntetek megjelenése előtt 1-2 nappal már továbbadhatja a koronavírust és a fertőzésnek a tünetek megjelenését követő 5-6 napon van a legnagyobb esélye.

A gyógyultak esetében is kimutathatók a vírus maradványai, de nem tudjuk, hogy meddig fertőznek, ha egyszer már felgyógyultak.

Azt sem tudjuk, ki lesz súlyos beteg, milyen immunmechanizmusok játszanak szerepet abban, hogy fiatal, egészséges emberek is súlyos tüneteket produkálnak. Szerencsére utóbbiból van kevesebb - tette hozzá a főorvos.

Azt sem tudjuk, mikor lesz védőoltás. Lehet, hogy már megvan valahol, de az engedélyezési folyamat nagyon hosszú.

Sok ember meggyógyult, de számos beteg tölt 3-4 hetet vagy még többet a kórházban.

Szlávik János bízik abban, hogy hamarosan a koronavírust is csak néhány szuperbiztonságos laboratóriumban őrzik majd, a mint a feketehimlő vírusát. Emlékeztetett arra, hogy 40 évvel ezelőtt, 1980. május 8-án jelentette be az Egészségügyi Világszervezet, hogy sikerült elpusztítani a feketehimlőt. Ez a betegség csak a 20. században 300 millió ember halálát okozta. Az utolsó ember, aki felgyógyult ebből a betegségből 1977-ben egy szomáliai volt.

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt, hogy május 4-től jelentős változások történtek a védekezés jogszabályi felhatalmazásával kapcsolatban.

  • Május 4-től Budapesten és Pest megyében megmaradtak a korlátozások.
  • Május 5-től szoftveresen is támogatják a házi karantén ellenőrzését. Ez önkéntes, eddig 266 ember telepítette.
  • Május 7-től új szabályok vonatkoznak a mezőgazdasági idénymunkások belépésére.

Az elmúlt 24 órában 117 kihágás történt a távolságtartással és a maszkviseléssel összefüggésben. Május 4. óta 301 rendőri intézkedésre volt szükség.