Magyarország továbbra is a legrosszabbul teljesítő harmad élén, a 21. helyen az első oltásokat tekintve az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) adatot küldő harminc ország összehasonlításában - idézi a statisztikát a 24.hu. A beadott második oltásokban sokáig az élen járók között volt az ország, ám azóta a 18. helyre csúszott vissza.

A felnőtt lakosság 68,5 százaléka kapta meg valamelyik védőoltás első dózisát, ami megegyezik az európai országokban beadott második oltások arányával. A harminc országban átlagosan ezerből 786 felnőtt jutott vakcinához, de a szórás nagy. A nagykorú felnőttek legalább kilencven százaléka megkapta már az első oltását múlt hét vasárnapig Máltán, Izlandon, Norvégiában, Írországban, Franciaországban és Portugáliában.

Aggasztó viszont a helyzet Bulgáriában, ahol a felnőtteknek még a negyedét sem oltották be, míg Romániában csak a harmadát, de Lettországban, Szlovákiában és Horvátországban is csak kicsivel több mint felét.

A szeptember 6-ai hétre vonatkozó tesztadatokból kiderül, hogy a fertőzések 96 százalékában a delta koronavírus-mutáció támad. Szintén erről a hétről vannak a legfrissebb adatok a fertőzöttek korcsoportok szerinti megoszlását tekintve – ezt a kormány nem közli, csak az ECDC honlapján található adatokból lehet kiszámolni. Az előző héthez képest mind a hét vizsgált korosztályban nőtt a százezer főre jutó fertőzöttek száma. A legtöbb fertőzött két hete a 15–49 évesek közül került ki, amit az 50–64 éves korosztály követett. A legkevesebben a 14 év alattiak közül fertőződtek meg.