A szeptemberben induló tanév második hetében is több iskolában szerveznek tiltakozást tanárok és diákok egyaránt. Óriási és teljesíthetetlen a tananyag, az ingyenes, de rossz minőségű tankönyveket gyakran nem lehet használni, az iskolákban leesik az ajtó vagy nem csukható az ablak - írják a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium kapujára kifüggesztett listán. Az iskola előtti járdán kockás esernyő, és a tavaszi pedagógussztrájk idejéről jól ismert felirat is olvasható:

A sztrájk alapjog!

 

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban az Eduline információi szerint több mint 30 tanár kezdett szeptember 5-én polgári engedetlenségbe.

Legalább száz diák nem ment be hétfőn reggel a Szent István Gimnáziumban az első órájára, helyette csatlakozott a Diákok a tanárokért csoport vasárnap este óta virrasztó tagjaihoz az épület előtt.

A diákok vasárnap éjjel itt virrasztottak:

  • Szent István Gimnázium
  • Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei AMI
  • Óbudai Gimnázium
  • Vörösmarty Mihály Gimnázium

A múlt héten a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban 37 pedagógus, a budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Kincskereső Tagiskolájában tizenhét pedagógusa nem vette fel a munkát. A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium tantestületének harmincöt tagja és egy kőbányai iskola is polgári engedetlenségi akcióval indította a 2022/2023-as tanévet.

Fekete esernyővel és fekete ruhában nyitotta meg a szeptember 1-én induló új tanévet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Az érdekképviseleti szervezetek és a kormány között zajló bértárgyalások megrekedtek, ezért többet között az Európai Unióhoz és más nemzetközi szervezetekhez fordul a PSZ segítségért – hangzott el a tanévnyitó sajtótájékoztatón.

A Diákok a Tanárokért szervezet pedig szeptember 2-án péntek délutánra szervezett demonstrációt Budapesten.

A főbb követeléseik között szerepelt:

  • Megoldást követelnek a tanárhiányra.
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot szeretnének a közoktatásban.
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban.
  • És több figyelmet az oktatásra.

A pedagógus szakszervezetek szerint változás nélkül a következő napokban, hetekben is lehetnek hasonló akciók, tavasszal pedig újabb nagyszabású sztrájk jöhet.