Kihívója akadt a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) jelenlegi elnökének Hankó Zoltánnak. Mikola Bálint, az elnöki poszt aspirálója szerint vissza kell szerezni a gyógyszerész társadalom érdekérvényesítő képességét – mondta a PharmaOnline-nak.

A kamara decemberben készül tisztújításra Mikola Bálint egyébkén 30 éven át elnöke volt a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének (MOSZ). A lapnak adott interjújában azt mondta: azt látja, hogy leszálló ágban van a hivatás fejlesztés, a társadalmi megbecsültség, a betegellátásban való részvétel.

Ellaposodott a gyógyszerészi szakma, drámai a helyzet.

A kormány nekilátott az egészségügy átszervezésének, ez egy lélektani pillanat arra, hogy belépjünk az ajtórésbe – tette hozzá. A belügyminiszteri felügyelet előnye, hogy rendet szeretnének látni az ágazatban, így lehetőségünk nyílik érvényesíteni az elképzeléseinket, és tudatosítani a döntéshozókban, hogy a gyógyszerészek egészségnyereséget tudnak előállítani a patikákban, ami gazdaságilag is megtérül.

Minapi statisztika – hivatkozott a Napi.hu cikkére –, hogy a lakosság több mint 300 tonna gyógyszert dobott ki tavaly, miközben csak a receptköteles támogatott körben a társadalombiztosítás és a lakosság évente 600 milliárd forintot költött ezek finanszírozására. Ha ebből csak néhány morzsát odaadnak a gyógyszerészeknek, akik követik a terápiát, az már megtakarítást jelent.

A szakpolitika kitűzött célja az egészségben töltött életévek számának növelése, amihez a patikusok is hozzá tudnának járulni, ha adherens betegmagatartás felügyelete mellett a szűrések, prevenciós programok non-invazív tevékenységeit felvennék a gyógyszerészi szolgáltatások körébe. Súlyos ára lesz annak, ha most, az átalakítás során nem foglalkoznak mindezzel.

Beszélt arról is, hogy az semmiképpen nem megoldás, hogy a helyi boltnak adnak gyógyszerforgalmazási lehetőséget. Adókedvezménnyel, támogatással lehetne kedvezni az új generációnak azokban a kistérségekben, ahol a 90-es években privatizálták a patikákat.