A magyar kormány két hét múlva a parlament elé terjeszti a héten aláírt magyar-orosz atomszerződést - jelentett be Lázár János Miniszterelnökségi államtitkár. A Moszkvában aláírt kétoldalú államközi szerződés értelmében a paksi atomerőmű új 5-ös és 6-os - egyenként 1200 megawattos - blokkjait az orosz állami atomholding, a Roszatom szállíthatja. A projekt értéke 12 milliárd euró - ebből 10 milliárd eurót az oroszok adnának hitelként.

Lázár szerint egy évig tárgyaltak az orosz féllel, a folyamat tavaly augusztusban gyorsult fel, azóta vezeti ezt a titkos kormányzati munkacsoportot Lázár - hangzott el a parlamenti sajtótájékoztatón. A pénzügyi szerződésről jelenleg is tárgyalnak és közeleg a megállapodás időpontja. Az atomszerződés mellett a pénzügyi szerződés is a parlament elé kerül. A hitel ára nem épül be az áram árába, hanem azt a költségvetés fizeti vissza - mondta az államtitkár.

Ez nem egy üzleti projekt, hanem két állam szerződése. Ráadásul nem új szerződésről van szó, hanem az ötven évvel ezelőtti szerződés megújításáról - vélekedett az államtitkár. Az orosz-magyar együttműködés sikeres, nincs értelme megváltoztatni. A tervek szerint 2037-ben lejár a 1980-as évek óta termelő blokkok életciklusa, ezeket váltaná ki az új 5-ös és 6-os blokk - ezért érdemes inkább megújításról beszélni az államtitkár szerint. A legolcsóbb áram jelenleg Paksról jön, ez a jövőben is így lesz. Amennyiben megépülnek az új blokkok - akkor is importra szorul az ország. Lázár szerint az olcsó áram kulcs az "erőmű megújítása".

A költségek túllépése esetén a költségeket a felek 80-20 százalékos arányba fedezik - mondta Lázár. Szavaiból így az derül ki, hogy a többletköltségekkel nő az oroszok által biztosított finanszírozás - vagyis végül is a magyar állam költsége.

Lázár szerint Brüsszelbe megküldték szerződés tervezetet az Energetikai Főigazgatóságnak, ahol végigtárgyalták a szerződést. Ekkor tájékoztatták az EU-biztost is. Szavai szerint Brüsszel semmilyen kifogást nem támasztott a kétoldalú megállapodáshoz. Az EU arról tájékoztatta a magyar kormány, hogy nem emel kifogást az Euroatom szerződés értelmében - tette hozzá Lázár. Ezzel szemben szerdán Sabine Berger, Günther Oettinger energiaügyi biztos szóvivője közölte: "a megállapodás közbeszerzési vonatkozásait hamarosan megvizsgálják a szakértők, de egyelőre nem tudunk véleményt mondani arról, hogy összhangban vannak-e ezek a rendelkezések az uniós szabályokkal". Berger emellett azt is kiemelte: a közbeszerzésre vonatkozó EU-szabályok betartása minden érintett félnek érdeke. Egyes állításokkal szemben a bizottság sosem nyilatkozott arról, hogy a magyar hatóságok hagyják el vagy tartsák meg a pályáztatást - fogalmazott Oettinger energiaügyi biztos szóvivője. Vagyis Brüsszelnek nem az Euroatom szerződés alapján lehetnek kifogásai.

Az államtitkár szavai szerint a 10 milliárd euró államközi hitelből érkezik, az orosz állam a piaci kamatnál kedvezőbb konstrukciót ígér. Az elmúlt negyven esztendő legjobb üzlete készül - tette hozzá. Lázár szavaiból így az derül ki, hogy  az államadósság mértéke a GDP mintegy 10 százalékával ugrik meg - vagyis bruttó hazai termék 90 százalékára emelkedik. Az államtitkár szerint ezzel a hitellel és beruházással a magyar gazdaság versenyképesebbé válik.