Fekete esernyővel és fekete ruhában nyitotta meg a szeptember 1-én induló új tanévet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Az érdekképviseleti szervezetek és a kormány között zajló bértárgyalások megrekedtek, ezért többet között az Európai Unióhoz és más nemzetközi szervezetekhez fordul a PSZ segítségért – hangzott el a tanévnyitó sajtótájékoztatón.

Rengeteg tanári állás betöltetlen

A szeptember 1-jén induló 2022/2023-as tanév is úgy indul, hogy több száz vagy több ezer pedagógus állás maradt betöltetlen. A kozigallas.gov.hu portálon 394 tanári állás, 95 gyógypedagógusi állás, 224 óvodapedagógusi állás áll üresen, emellett 160 tanító pozíció nincs betöltve szeptember 1-én.

A szakszervezetek szerint 16 ezer pedagógus hiányzik a hazai közoktatásból.

A következő öt évben 22 ezer pedagógussal lesz kevesebb, mint most, sokat mennek majd nyugdíjba és az utánpótlást nem biztosított.

Az előző 2021/2022-es tanévben az általános iskolákban foglalkoztatott főállású pedagógusok száma 74,5 ezer fő volt, 700 fővel kevesebb, mint az azt megelőző tanévben. Tavaly országosan egy pedagógusra 9,7 tanuló jutott – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusban publikált oktatási adataiból. A pedagógusok 86 százaléka volt nő.

Az 50 éves vagy annál idősebb korosztály aránya 48 százalék, a 30 évesnél fiatalabbaké pedig csupán 6 százalék volt.

Senki nem hallgatja meg a pedagógusok követeléseit már évek óta - mondta tanévnyitó beszédében Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Ma odáig jutottunk, hogy pedagógusok azt tanácsolják diákjaiknak ne válasszák a tanári pályát. Arról is beszélt, hogy szerinte az évek során elvették a pedagógusoktól a tanítás örömét. Az idei tanévkezdéskor a diákok és a szülők is attól rettegnek lesz-e elég tanár, aki a gyerekeket oktatja.

A PSZ elnöke hangsúlyozta, a kiáltványukat többek között az Európai Unióhoz és más nemzetközi szervezetekhez is eljuttatják.

A PSZ által megfogalmazott kiáltványban többek között szerepel, hogy a pedagógusok fizetése érje el a felsőfokú végzettséggel rendelkezők fizetésének a 90 majd 100 százalékát, jelenleg a bérek a diplomás bérek 60 százalékát sem érik el, és ezzel az OECD országok között a magyar pedagógus bérek a legalacsonyabbak - mondta Gosztonyi Gábor, a szakszervezet alelnöke.

Egy pályakezdő pedagógus fizetése 500 euró (200 ezer forint), a megalázóan alacsony tanári kezdő fizetések miatt az utánpótlás sem biztosított.

Kiemelte, jelenleg a tanárok túlmunkáját nem fizetik ki, a dolgozók nagy része másod vagy harmad állást vállal, hogy meg tudjon élni. Hangsúlyozta 16 ezer pedagógus hiányzik a közoktatásból és a magyar kormánynak semmilyen terve nincs arra, hogy a tanárhiányt hogyan lehetne megoldani.

Az általános iskolák ötödében képesítés nélküliek tanítják a diákokat, az óraadók nem tudják helyettesíteni a szaktanárokat. Az egyre emelkedő pedagógus hiány miatt sérül a gyermekek oktatáshoz való jogai is, hiszen nem szaktanár tanítja őket. A kormány nem tudta megfékezni a korai iskolaelhagyók számának az emelkedését sem, mert az a 2010-es 10,8 százalékról 2021-re 12 százalékra emelkedett.

Megrekedtek a tárgyalások

Augusztus 30-án ültek utoljára tárgyalóasztalhoz a pedagógus szakszervezetek és a kormány oktatás politikusai. Ekkor pedig azt közölték, hogy 2022 áprilisa óta nem volt idejük a pedagógusok követeléseiről dönteni - erről Totyik Tamás, a PSZ másik alelnöke beszélt.

Míg az Európai Unió más tagállamai saját költségvetési forrásból biztosítják a minőségi közoktatást, ezzel szemben a magyar kormány az uniótól kér segélyt az oktatáshoz.

Statisztikai adatok szerint Magyarországon közel 320 ezer gyerek jár óvodába, 724 ezren általános iskolába, 511 ezren pedig középfokú oktatási intézményekben tanulnak. 2,6 ezer súlyos és halmozottan fogyatékos gyermek részesül fejlesztő nevelés-oktatásban. A felsőoktatásban közel 294 ezer hallgató folytat tanulmányokat.