Az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvény létrehozza az Integritás Hatóságot. A hatóság elnökét és elnökhelyetteseit az ÁSZ elnöke javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki hat évre, első alkalommal legkésőbb 2022. november 4-ig - írja az ÁSZ-elnök a közleményben. (A testület felállítását a magyar kormány az Európai Bizottság felé vállalta, hogy a jogállamisági eljárásban felfüggesztett magyar kohéziós támogatások kifizetése megindulhasson - a szerk.)

A hatóság elnökének és elnökhelyettesének tisztségére a Hatóság Igazgatósága Tagjainak Kiválasztásáért Felelős Alkalmassági Bizottság október 14-én nyílt és nyilvános pályázatot írt ki. A pályázatra jelentkező személyek közül a hatóság elnökének és elnökhelyettesének tisztségére alkalmasnak minősített, és így a pozíció betöltésére javasolható személyek névsoráról az alkalmassági bizottság dönt. A törvényi feltételek meglétét az alkalmassági bizottság vizsgálja minden pályázó esetében.

Rangsort állít fel az ÁSZ-elnök a jelöltek közt

Az ÁSZ elnöke az alkalmasnak minősített jelöltek közül választhatja ki az Integritás Hatóság elnökét és két elnökhelyettesét. Emiatt az ÁSZ elnöke a kiválasztási eljárásban nem a törvényi feltételek teljesülését vizsgálja, hanem az Integritás Hatóság irányításához szükséges szakmai, vezetési kompetenciák meglétét, és ezek értékelése, rangsorolása alapján fogja javaslatát megtenni a köztársasági elnöknek - hangsúlyozta Windisch László.

Az Integritás Hatóság elnöki tisztségére az ÁSZ elnöke az általa összeállított és a számvevőszék honlapján nyilvánosságra hozott értékelési keretrendszer alapján a legmagasabb pontszámot elért pályázót fogja jelölni.

A közlemény szerint annak érdekében, hogy az Integritás Hatóság teljes mértékben be tudja tölteni jogszabály szerinti funkcióját, a lehető legjobb, legszélesebb körű kompetenciával rendelkező igazgatóság összeállítására van szükség. Ezért az ÁSZ elnöke az Integritás Hatóság elnökhelyetteseinek kiválasztásakor az egyénileg elért pontszámok mellett a leendő igazgatóság, mint egység szakmai kompetenciáira is figyelemmel lesz - áll a közleményben.

November 3-ig dönt

Az alkalmassági bizottság által a hatóság elnökének és elnökhelyettesének tisztségére alkalmasnak minősített személyeket az ÁSZ elnöke külön-külön meghallgatja.

A közlemény szerint a kiválasztási eljárás eredményéről és a köztársasági elnöknek megtett javaslatról, valamint az érintettek hozzájárulása esetén az értékelési pontszámokról az ÁSZ elnöke közleményben fogja tájékoztatni a nyilvánosságot, legkésőbb november 3-ig.