Éves bázison a belföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 20 százalékkal növekedett. A vendégszám 474 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,0 millió volt.

Az éjszakák 77 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva 25 százalékkal emelkedett. A panziókban 7,4 százalékkal volt magasabb a forgalom, a közösségi szálláshelyeken pedig közel másfélszeresére nőtt, utóbbi főként a nagyobb szabású rendezvények szervezésével magyarázható.

Az üdülőháztelepeken 8,6, a kempingekben 23 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak, mint tavaly októberben. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák valamivel több mint ötödét regisztrálták.

Külföldi vendégek

A külföldi vendégek száma közel nyolc és félszeresére, a vendégéjszakáké több mint hat és félszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 265 ezer vendég összesen 694 ezer vendégéjszakát töltött el.

A vendégek 85 százaléka szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma hétszeresére bővült 2020 októberéhez képest. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák 61 százalékát regisztrálták.

Októberben 2099 kereskedelmi szálláshely, köztük 772 szálloda és 834 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az összes vendégéjszaka 60 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 2,5 százalékkal többet, összességében 2,6 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Eddig idén...

Az első 10 hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 3,1 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 3,3, a külföldiek 2,4 százalékkal kevesebb (9,2, illetve 3,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 4,2 százalékkal nőtt, és 234 milliárd forintot tett ki.