A kormány adatai szerint az orosz Szputnyik és kínai Sinopharm vakcinák beadását követően kevesebben betegedtek meg koronavírussal vagy hunytak el, mint az úgynevezett nyugati készítmények használata után.

Karikó Katalin szerint azonban ezekből az adatokból kimaradt az elhunytak kora, amit pedig egy ilyen közleményben kötelező lett volna feltüntetni.

A Pfizert használták többek között az idősotthonokban, krónikus betegeknél, közülük halt meg 32 fő 100 ezer főre vetítve. Ráadásul a Pfizert már 4 hónapja alkalmazzák. Ezzel szemben a Sinopharm használata után - amit 2 hónapja használnak - 16 ember halt meg 100 ezer főre vetítve, ezt azonban nem adták krónikus betegeknek.

Meg kutatónak sem kell lenni ahhoz hogy valaki realizálja megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit, vagy historic kontrollal.

- írja a Széchenyi-díjas kutató a Facebookon.

A betegségek mellett a beoltottak és elhunytak korát is fel kell tüntetni különben ez teljesen félrevezető információ. Azt kellett volna feltüntetni hogy Magyarországon 4 hónap alatt 100 000 idős krónikus beteg emberből hányan haláloznak el az öregek otthonában. Illetve krónikus betegséggel nem rendelkező 100,000 emberből  hányan halnak meg 4 hónap alatt.

A magyar kormány mellett a szerbiai egészségügyi hatóságok is közzétettek adatokat a vakcinák hatékonyságáról, azok azonban teljesen más képet mutatnak.

Karikó Katalin

Karikó Katalin az Amerikai Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas Magyarországon született kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója. A Pfizer/BioNTech-vakcina kifejlesztése évtizedes múltú kutatási munkáján alapul, utóbbi mainzi biokémiai cég alelnöke. 2009 óta a University of Pennsylvania (UPenn) Perelman School of Medicine orvostudományi karán az idegsebészeti osztály adjunktusa.