A hazai központi gázszállító rendszert üzemeltető FGSZ honlapjának tanúsága szerint az ukrajnai orosz invázió ellenére csütörtökön is zavartalanul érkezett a fűtőanyag Magyarországra - írja a Népszava.

A gázt az október óta érvényes magyar-orosz gázszállítási szerződés értelmében már nem Ukrajnán, hanem Törökországon keresztül, Szerbia felől érkezik, egy, szintén októberben üzembe állított vezetéken. Ehhez hasonló mennyiség érkezett Ausztria felől is, amiként a magyar-horvát vezetéken is zajlott beszállítás. Igaz, a magyar-szlovák határon északi szomszédunk felé áramlott a fűtőanyag.

Jelen pillanatban sem a magyar-ukrán határon, sem általában az unió keleti gázbehozatálában nem észlelt fennakadást a földgázszállításokban az FGSZ - közölte a napilappal a Mol-hátterű rendszer-üzemeltető. Folyamatosan figyelik a helyzet alakulását. Mára hat a környező országokkal kapcsolatot teremtő határkeresztező vezetéket alakítottak ki. Jelenleg mind a hat irányból érkezhet földgáz Magyarországra.

A hazai áramegyensúlyért felelős, állami Mavir Zrt. honlapjának tanúsága szerint csütörtökön is zavartalanul érkezett az áram Ukrajnából Magyarországra, ami a hazai áramellátás biztonságának egyik fontos pillére. Szakértők szerint ennek kiesése esetén az északkeletről érkező áram más forrásokból kiváltható.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.