A Napi Gazdaság elemzői konszenzusához képest nagyobb mértékben, mintegy 1,2 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben - tette közzé előzetes becslését a KSH. A lapunknak nyilatkozó elemzők 1 százalék körüli visszaesésre számítottak. Részletes adatokat később publikál a statisztikai hivatal, de a gyorsbecslés alapján sejthető, hogy az építőipar visszaesése húzta le nemzetgazdaság teljesítményét.

A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2012. második negyedévében 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett, míg az építőiparé jelentősen visszaesett.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék - áll a KSH gyorsjelentésében.

Még nem látszik a "Mercedes-hatás"

A magyar gazdaság technikai értelemben is recesszióba került, mivel második negyedéve csökken a bruttó hazai termék. A lapunknak nyilatkozó elemzők úgy vélték, hogy idén emiatt elkerülhetetlen lesz a további zsugorodás, bár annak mértéke a második félévben tompulhat. A mostani visszaesésben bázishatás is érvényesülhetett, mivel egy éve a mezőgazdaság kiugróan jól teljesített, amitől valószínűleg most elmaradt az ágazat növekedési képessége.

Fontos lesz látni a részletes adatok között az építőipar, és általában a beruházások alakulását. Ez utóbbi több negyedéve nem képes pozitív értelemben hozzájárulni a GDP-hez. Az év elején még úgy látszott, hogy a Mercedes-gyár és a hozzákapcsolódó fejlesztések akár a pozitív tartományba is lökhetik a beruházások alakulását. A gyár éppen a második negyedévben kezdte meg a termelést, de egyelőre ennek hatása alig mutatkozott meg a havi adatokban. Így értelemszerűen a negyedévi teljesítményhez sem tudott hozzájárulni. Elemzők szerint ugyanakkor ez a hatás érződni fog a harmadik illetve legkésőbb a negyedik negyedévben, így az év végén akár még pozitív előjelet kaphat a GDP-változás.

Nincsenek kedvező előjelek

Az építőipari teljesítmény és a háztartások fogyasztása tekintetében viszont továbbra is rendkívül rosszak a kilátások, idén ez a két ágazat érdemben nem fogja tudni segíteni a növekedést. A következő évek teljesítménye pedig nagyban függ majd a költségvetés mozgásterétől. Feltételezhető, hogy az IMF-fel kötött megállapodásnak köszönhetően továbbra is rigorózus alkalmazkodáson fog átesni a magyar államháztartás, ami a közösségi fogyasztást hibernálhatja, és áttételes hatásként továbbra is jelentős jövedelem kivonást idézhet elő a háztartásokból.

A magyar gazdaság növekedési lehetősége így elsősorban a külső konjunktúra alakulásától függ. Az export ágazat húzóereje ugyanakkor már a tavalyi negyedik negyedévtől kezdve érezhetően lassul, ahogy az eurózóna gazdasági teljesítménye is lefulladóban van. Bár a friss német GDP adat egyelőre növekedést mutat (vagyis a magyar gazdaság érdemben távolodik a némettől), de ennek üteme szintén lassult.