A jogszabálytervezet rendelkezik az esetleges egészségügyi katasztrófa-helyzetben követendő készletezésről, eszerint a mobil orvosi segélyhely, a mobil szükségkórház, valamint a gyorsreagálású segélycsapat felszerelését 100 százalékos feltöltöttségi szintet kell biztosítani. A regionális szükségkórházak és az orvosi segélyhelyek gyógyszereit és fogyóanyagait legalább 70,  orvostechnikai eszközeit pedig 100 százalékra kell feltölteni, ám a készletek a gyógyszerek gyártónál vagy nagykereskedőnél is tárolhatók.

A kórházigazgatóknak évente jelenteni kell a megyei tisztiorvos felé az ágyszámra, műtéti kapacitásra, a minősített időszakban felmerülő többletigényekre vonatkozó adatokat, s szintén évente kell értékelniük a honvédelmi feladatok végrehajtását, amelyről december 31-ig írásbeli beszámolási kötelezettséggel is tartoznak.

Módosulnak a szakmai minimumfeltételek, a teljesítési határidő immáron 2013. január 1-re csúszik, a feltételek teljesülését azonban nem kell a kórháznak jelenteni. A tervezet szó szerinti értelmezése szerint az egyes progresszivitási szinten - mintegy 50 kórház tartozik ide - lényegében megszűnik az aktív onkológiai ellátásban való szerepvállalás, azaz például a célirányos onkológiai kivizsgálás, vagy az egyszerű sebészeti ellátás.

Szétválasztják a sugárterápiával, illetve anélkül működő onkológiai osztályokat, az új beosztás szerint a SOTE továbbra sem lehet más, mint II-a progresszivitású szintű "megyei besorolású" intézmény, s mint kiderül, két hónap elteltével valamiként mégsem szakmai minimum egészségügyi elvárás a PET CT működtetés az Országos Onkológiai Intézetben.