Magyarország is felkerült a Világbank legújabb tízes toplistájára, amely összesítette, hogy az utóbbi időben mely országokban drágultak az élelmiszerek a legnagyobb mértékben.

Az inflációs jelentés szerint a listát Zimbabwe vezeti 321 százalékos emelkedéssel, utána Libanon 203 százalékkal majd Venezuela következik több mint 150 százalékos inflációval.

Az európai országok közül egyedül Törökország és Magyarország került be az aktuális inflációs lista első tíz helyezettje közé.

A Világbank megállapítása alapján Magyarországon 44 százalékkal szálltak el a közelmúltban az élelmiszerárak.

A KSH közlése alapján 2022 novemberében a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek ára 43,8 százalékkal lett magasabb, a hústermékek esetében még ennél is nagyobb, 50 százalék fölötti drágulás tapasztalható.

Jövőre közel 30 százalékos inflációt vár a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank közvetlenül karácsony előtt tette közzé friss inflációs jelentését, amely szerint nem lesz fáklyásmenet a következő év: 15-19,5 százalék közötti inflációval számolnak 2023-ban. Öröm talán az ürömben, hogy az MNB igazgatója 2023 második felétől markánsan csökken az inflációt jósolt.

Az MNB friss inflációs jelentésének első változata még 42 százalékos élelmiszer-áremelkedést prognosztizált, ám az azóta 29,7 százalékra korrigált adat sem kevésbé sokkoló.