Több száz településen dőlt meg a melegrekord Európa-szerte, az időjárás szinte az egész kontinensen a tavaszt idézte a téli ünnepek alatt – foglalta össze az Euractiv.

Magyarországon, Svájcban, Lengyelországban, Romániában és Spanyolországban is megdőlt az országos melegrekord az elmúlt hetekben.

Budapesten közel 20 Celsius fokig emelkedett a hőmérséklet január elsején, míg Franciaország déli részén 25 fok volt. Szintén 25 fok körüli hőmérsékletet regisztráltak Spanyolország északi részén, Bilbao térségében, ahol példátlan ez az enyheség az újév napjaiban.

Németországban a mérések 1881-es kezdete óta nem figyeltek meg olyan meleg téli időjárást, mint most: több térségben meghaladta a 20 fokot a nappali csúcshőmérséklet az év utolsó napjaiban.

Csehországban több fa is virágzásnak indult, a legkorábbi mogyorófélék virágzása miatt pedig a levegő pollentartalma is megemelkedett.

A Meteo France francia nemzeti meteorológiai ügynökség a szélsőséges hőmérsékletet a szubtrópusi övezetekből Európába áramló meleg légtömegeknek tulajdonította.

Az enyhe időjárás keresztbe tett a síszezonnak

Európa népszerű síparadicsomjaiban komoly bevételkiesést okoz a meleg tél. A felvonók és a lejtők üresek, a foglalások jelentős részét pedig visszamondták a turisták.

Az észak-spanyolországi Asturias, Leon és Cantabria régiók üdülőhelyei a karácsonyi ünnepek óta zárva tartanak, mivel a korábban leesett hó elolvadt.

Az 1984-es téli olimpiának otthont adó boszniai főváros, Szarajevó feletti Jahorina hegyen hagyományosan a szezon legforgalmasabb időszakának számít a december vége és a január eleje. Ebben a szezonban a felvonók sem üzemelnek a füves lejtők felett.

A dél-lengyelországi Zakopanéban a január 7-8-i hétvégére tervezett síugróversenyt törölték.

A háztartások örülnek az enyheségnek, a gazdák kevésbé

Az enyhe téli időjárásnak sokan örülnek, mivel a háztartások az egekbe emelkedett fűtési költségeken sokat tudnak spórolni. A rekordmagas energiaárak Nyugat-Európa legtöbb országában már közel másfél éve tartják magukat, így a lakosság némileg fellélegezhetett az elmúlt hetekben.

A földgáz nagykereskedelmi árán is észrevehető az enyheség: a földgáz díja az elmúlt napokban a 2022 februári szint alá csökkent. A lakossági fogyasztók ugyanakkor ebből az árcsökkenésből egyelőre még semmit sem éreznek.

Komoly károkkal fenyeget ugyanakkor a mezőgazdaságban a szélsőséges időjárás.

Európa több régiójában is virágzásnak indultak a korai gyümölcsösök. Ha a következő napokban nem fordul hidegebbre az idő és még sokáig maradnak a kora tavaszi hőmérsékletek, akkor több gyümölcsösben, elsősorban a barackféléknél már visszafordíthatatlan kárt okozhat egy ismételten téliesebb hőmérsékleteket hozó időszak. 

A szélsőségesen száraz nyár után most a szélsőségesen enyhe téli időjárás arra ösztönözte a klímaaktivistákat, hogy a nagyobb városokban az eddigieknél is hangosabban fogalmazzák meg követeléseiket.

A tudósok a melegrekordokat hozó téli időjárásra egyelőre még nem találtak az éghajlatváltozáson kívül más kézzel fogható magyarázatot.