A BVOP nemcsak a kerítéselemek gyártását és azok összeszerelését végzi fogvatartotti munkáltatással, de a biztonsági határzár karbantartásáért, a rongálások javításáért is ez a szervezet a felelős - írja az MTI.

Tavaly 2181, idén eddig pedig már 1528 esetben rongálták meg az illegális migránsok a biztonsági határzárat. Egy hónap alatt meghaladja a 150-et az ilyen esetek száma, ami azt jelenti, hogy folyamatosan nyomás alatt tartják, fizikailag támadják Magyarország déli határszakaszát - festi le a kerítésépítés szükségességét a BVOP, amely szerint a elmúlt másfél évben mintegy félmilliárd forintba került a rongálások javítása a magyar adófizetőknek.

Egy méterrel emelnek, tetején pengés dróttal

A kormány döntésének megfelelően a magyar-szerb határszakaszon a meglévő 165 kilométeres kerítés első sorát egy úgynevezett hattyúnyak felhelyezésével erősítik meg. Ezeket pengés kerítéselemmel fedik, míg alsó felüket többsoros NATO-dróttal szerelik fel. A műszaki megoldások azt hivatottak megakadályozni, hogy az illegális migránsok létrával átmásszanak a kerítésen.

A megerősítés része a határzár első sorának betonacél síkhálóval erősítése, illetve a gyors telepítésű drótakadály (GYODA) cseréje és magasítása is, ezek elsődlegesen a kerítés átvágását akadályozzák meg - írták. A mintegy 10 kilométeres hódunai szakasz területén pedig egy teljesen új határzárat telepít a BvOP, hasonló műszaki tartalommal.

Hódunánál új határzár épül

A kormány júliusban döntött arról, hogy a magyar-szerb határon az ideiglenes biztonsági határzárnál a kerítés tetején egyméteres hattyúnyakat helyezzenek fel, a szerb és a horvát szakasz találkozásánál, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén, a Hóduna határszakaszon pedig ideiglenes biztonsági határzár épüljön ki - a keret erre 19,5 milliárd forint. (Kormányzati politikusok korábbi nyilatkozatai szerint mintegy 100 milliárdból építhették a kerítést, a határvédelemre korábban a kormány 270 milliárdot fizettetett volna ki az Európai Bizottsággal. Tavaly novemberben Orbán Viktor már 560 milliárdos határvédelmi kiadásokról írt az EB elnökének címzett levelében, és "felszólította a Bizottságot, hogy térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit" - a szerk.)