A társaság 570 milliárd forint értékben vállalt új garanciát döntő részben mikro-, kis-, és középvállalati hitelek mögé. A kezességvállalási portfólió 28 százalékkal 2473 milliárd forintra emelkedett, ezzel a társaság már 3065 milliárd forint hitel felvételéhez segítette hozzá a magyar kkv szektort.

2022-ben a hazai kereskedelmi bankok vállalati hitelállományának bővülése 13,8 százalékot ért el, amelyen belül a kis- és középvállalati szektornak nyújtott hitelek állománya 12,7 százalékkal emelkedett.

Ehhez a bővülési dinamikához képest kétszer tudott gyorsabban növekedni a Garantiqa kezességvállalási portfóliója, ami azt eredményezte, hogy a garanciaintézmény részesedése 41 százalék fölé nőtt a hazai kkv-finanszírozásban.

 

Parragh László: Nem lehet azt várni, hogy az állam oldja meg a kkv-k problémáit

Dogmák dőlnek meg a gazdaságpolitikában, és most is egy lényeges dogma dőlt meg. Az utóbbi időben bőségesen volt vitája a kamarának a jegybankkal, hogy inflációs veszély van-e és ezt már négy évvel ezelőtt látni lehetett – jelentette ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Napi.hu konferenciáján. Bővebben>>>

Segítség nélkül becsődöltek volna

Az elmúlt évben a támogatott hitelprogramok – a tavaly júniusban kifutó krízis hitelek, az ősztől hozzáférhető Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram és az év közben megújuló termékpalettával jelentkező Széchenyi kártya program – keretében a vállalkozásokhoz jutó, 3700 milliárd forintnyi támogatott hitel túlnyomó része mögött a társaság garanciavállalása állt.

A vállalkozások egy része számára a Garantiqa kockázatcsökkentő szerepvállalásával nyílt lehetőség az olcsó finanszírozási források igénybevételére.

Enélkül a magas infláció és a megemelkedő piaci kamatok mellett több vállalkozás számára megoldhatatlan feladatot jelentett volna a tevékenység fenntartása

– véli Szabó István Attila, a társaság vezérigazgatója.

A gazdasági válság ellenére az elmúlt évben a kezesség-beváltások volumene mindössze 34 milliárd forintot tett ki, ami az üzleti tervben prognosztizált érték 58 százalékát jelenti.

A vezérigazgató szerint a Garantiqánál tapasztalt mérsékelt beváltási ráta azt igazolja, hogy a hazai vállalkozások a válság előtti években sokat erősödtek, és az immár 3 éve tartó gazdasági nehézségeken – megfelelő állami segítség mellett – képesek úrrá lenni.

 

Szenvednek a hazai kisvállalkozások a magas kamatoktól

A kkv-k 95 százaléka külső forrással rendelkezik anyagi nehézségeik és a magas kamatok miatt. A cégek többsége az uniótól vagy a Magyar Fejlesztési Banktól vett kölcsönt. Bővebben>>>