KSH adatai szerint Somogyban 2020-ban 123 253 személygépkocsi volt, 2021-ben 126 962, míg 2022-ben 129 610. Molnár Tibor, a kaposvári Alfa Mobil 98 Kft. ügyvezetője azt javasolja: a garázsműhelyekkel és a bizonytalan bütyköléssel csak fölösleges kockázatot vállalnak az autósok. Ha a javítás után bármilyen gond adódik, akkor a gépkocsi-tulajdonos nem, vagy csak nehezen tudja érvényesíteni a jogait – mondta az ügyvezető a sonline.hu-nak.

Közeleg az őszi-téli átvizsgálás, s ilyenkor az alapellenőrzéseken túl tanácsos a futóművek állapotát is megnézni.

Egyes utakon sok kátyú van, a kormányösszekötő-gömbfej, illetve a kitámasztó gömbfej előbb-utóbb meghibásodhat. A felkészült, tapasztalt szakembereket és a jól gépesített szervizeket, márkaszervizeket célszerű felkeresni.

Tóth István, a Közlekedéstudományi Egyesület somogyi elnöke azt mondta: érdemes szakszervizbe vinni a járműveket, ez hosszabb távon megtérül. Az ANK azt is közölte: egy márkaszervizben nemcsak az adott ország járműfenntartó vállalkozásokra vonatkozó törvényi kötelezettségeinek kell megfelelni, hanem az annál általában sokkal szigorúbb, a márkára jellemző minőségbiztosítási követelményeknek is.