A regnáló kormány gazdaságpolitikája azon alapul, hogy olcsó, kiszolgáltatott munkaerővel, gyenge forinttal teszi versenyképessé az országot. Ennek eredménye, hogy sok százezer magyar elmegy külföldre dolgozni, mindez lehetővé teszi, hogy az infláció legyen az az eszköz, amivel egy esetleges következő Orbán-kormány mindent visszavegyen, amit most az embereknek odaadott. Innovációra lenne szükség, befektetésekre és nagy hozzáadott értékre - mondta sok egyéb mellett Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője az Mfornak adott interjújában.

Szerinte ebből is látszik, hogy ez egy egyszerű, választások előtti fogás, nem pedig gazdaság- vagy társadalompolitikai fordulat. Ráadásul nagyon kis segítséget jelent az embereknek is. Nézzék meg, mennyibe kerül a fehérrépa, a sárgarépa, amiből húslevest lehet főzni, vagy azt, hogy mennyibe kerül egy kiló alma.

Az új, ellenzéki kormány olyan gazdaságpolitikai csomagot fog összerakni, ami nem a forint gyengeségére, az olcsó, kiszolgáltatott munkaerőre és a korrupcióra épül, mint ami 12 éve folyik az országban, ami már önmagában stabilizálná a forint árfolyamát. Ezt a napokban ismertetik. Egyébként középtávon az euró bevezetése a megoldás - véli a politikus.

Csaba László közgazdász professzor a napokban figyelmeztetett arra, hogy bármi is lesz a választás eredménye, megszorításokra lesz szükség utána - vetette fel a hírportál riportere, amire a politikus válasza az, hogy a presztízsberuházásokon, a sportberuházásokon, illetve a paksi beruházáson, a Fudan egyetem építésén, a Budapest-Belgrád vasútvonalon és az úgynevezett egyedi gazdasági támogatáson spórolnának. Az utóbbi a GDP majdnem hat százalékát viszi el.

Dobrev Klára nagyon nem ért vele azzal, hogy Magyarország újabb vizes vébét rendez. Elkölteni most akárhány milliárdot egy vizes világbajnokságra, szerinte rongyrázás. Ha kormányváltás lenne, akkor tilos lenne hatástanulmányok nélkül belevágni bármilyen sportesemény rendezésébe.

Az Mfor Lázár János volt kancelláriaminiszter megkérdezésével folytatja választási sorozatát.