A hvg.hu tette közzé a nyilvános adatokat, amelyekből kiderül, hogy a személyi jellegű kifizetések tavaly is a költségek nagy részét tették ki a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnál. A lap hozzáteszi, hogy a 2021-es évhez képest egész évre vetítve ez a költségelem 49 százalékkal nőtt tavaly.

Az alapítványnak kuratóriuma és felügyelőbizottsága is van, a kuratórium elnöke Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, aki nem vesz fel fizetést ezért a tisztségéért, viszont az öt kuratóriumi tag fejenként havi 811 ezer forint, a három felügyelőbizottsági tag pedig 740 ezer forint megbízási díjat kapott.

A Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány fő feladata a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának fenntartása lenne, ám az nemhogy nem működik, de a jövője tavasz óta még kétségesebb, hiszen a kormány szerint

a Fudan Egyetem egyelőre a beruházási stop áldozata lett,

emiatt pedig a fenntartó alapítvány életben tartásának indokoltsága is megkérdőjeleződött.

A tavalyi mérlegben a bizonytalan jövőnek még nem volt jele, az alapítvány éppúgy szórta a közpénzt, mint létrejöttének első hónapjaiban, 2021-ben.

A lap megnézte a Fudan Magyarország Kft. 2022-es mérlegbeszámolóját is, és abból kiderül, hogy fennállásának első, szerény nyereséggel zárt éve után már veszteséges. A friss adatok szerint a cég a 2021-es 576 ezer forint nettó árbevétel után tavaly egy forint bevételt sem termelt, emiatt pedig a 2021-es 295 ezer forintos profit 615 ezres veszteségbe fordult.

A magyar diákok utolsó esélyét veheti el a kínai Fudan egyetem

Nem véletlen, hogy az egyetemisták inkább diákvárost szeretnének látni Budapest déli részén, mint kínai egyetemet, enélkül túl sokan kényszerülnek közülük kollégium helyett lakás vagy szoba bérlésére, ami elviselhetetlenül drága. Bővebben >>>