„Január 1. óta az elektromosáram-export nettó mennyisége 1,4 terawattóra, ami 450 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg” – tudatta az AFP hírügynökséggel az RTE. Ez annyit jelent, hogy Franciaország ismét több elektromos áramot exportál a szomszédos országok felé, mint amennyit importál, legalábbis átmenetileg.

„A jelenleg nagyon alacsony fogyasztás, a teljes kapacitással működő szélerőművek és az átlagosan termelő atomerőművek együttesen okozzák, hogy ismét exportőrök lettünk, és már senki nem beszél áramkimaradásról” – mondta az AFP-nek Nicolas Goldberg, a Colombus Consulting iroda energiaügyi szakértője.

„Ugyanakkor óvatosnak kell maradni, mert elég gyorsan minden a visszájára fordulhat, amennyiben februárban hidegre fordul az idő, és szél is lesz”

– idézi az MTI az energiaügyi szakértőt.

Évtizedek után szorultak áramiportra a franciák

Franciaország az elmúlt 42 évben tavaly először áramimportra szorult, miután az atomerőművekben tervezett éves karbantartási munkálatok elhúzódása és a hosszabb ideig tartó javításokat igénylő korróziós problémák miatt – amelyek javítását a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben elhalasztották – a termelés alacsony szintre süllyedt.

A kormány nyomására az állami irányítású Electricité de France (EDF), amelynek az RTE az egyik leányvállalata, egymás után állította üzembe a tavaly év végén a karbantartás miatt korábban leállított atomreaktorokat.

„Az EDF mérnökei, munkásai és dolgozói helyreállították a 45 gigawattos teljesítményt a hálózaton, amit január közepére ígértek” – mondta kedden Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

A francia nukleáris park 56 reaktorának maximális teljesítménye 61 gigawatt. A rektorok háromnegyede működik, amire 2022 februárja óta nem volt példa.