Az év első három hónapjában tovább folytatódott a forintbankjegy-hamisítványok számának az előző negyedévben kezdődött csökkenése - olvasható az MNB negyedéves jelentésben. Az év kezdete óta 873 darab hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból, ami hozzávetőleg 28 százalékkal kevesebb, mint a megelőző egyedévben. A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős, a jegybank szakértői 347 darab, különböző valutahamisítványt vizsgáltak az első negyedévben, ezen belül a hamis eurobankjegyek száma 261 darab volt.

A forintbankjegy-hamisításnak továbbra is jellemzője, hogy a három legmagasabb címletre irányul, jelenleg ezek teszik ki a lefoglalt hamisítványok 88 százalékát. A hamisítványok számának csökkenésében megkülönböztetett jelentősége van a rendőrség és a jegybank szoros együttműködésének, amelynek eredményeként az elmúlt év végén felszámolástak egy a tavalyi év kedvezőtlen hamisítási mutatóit meghatározó 10 000 forintos hamisítványokat gyártó műhely.

A március végén a forgalomban lévő készpénz értéke mintegy 2250 milliárd forintot tett ki, az előző negyedévhez képest kismértékben emelkedett, tavalyhoz képest pedig nyolc százalékkal magasabb A magyar gazdaság GDP-arányos készpénzintenzitása nemzetközi összevetésben változatlanul magas - ez most a GDP 8,5 százalékát jelenti. Ugyanakkor a növekedés mértéke a bankjegyek mennyiségét tekintve csak mintegy 6 százalék volt, amit jellemzően a két legnagyobb címlet bővülése okozott, a kisebb címletű bankjegyek forgalomban lévő mennyisége csak kismértékben változott.
Március végén közel 1,2 milliárd darab érme volt forgalomban mintegy 45 milliárd forint értékben. A forgalomban lévő állomány mennyisége 4 százalékkal, értéke 5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A bővülést elsősorban legkisebb érmecímletünk, az 5 forintos címlet dominálta. A kis értékű érmecímletek esetében jellemzően magas a forgalomból való kicsapódás miatti pótlási igény.