Váratlanul csökkentek a német gyári megrendelések márciusban, ami a szektor tartós gyengeségére utal.

A kereslet 0,4 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest, megcáfolva a 0,4 százalékos növekedésre vonatkozó várakozásokat. 

A statisztikai hivatal közleménye szerint a nagy megrendelések okozták a csökkenést, enélkül 0,1 százalékos növekedést lehetett volna elérni. A hivatal a februári adatot szintén 0,8 százalékos csökkenésre módosította.

A Bloomberg szerint az adatok Európa legnagyobb gazdaságának törékenységét mutatják, amelynek általános kilátásai a 2023 végi zsugorodást követően javultak. A hangulati mutatók a vállalkozások és a háztartások körében is egyre emelkedettebb hangulatra utalnak.

Továbbra is problémás azonban a feldolgozóipar, amely Németországban nagyobb szerepet játszik, mint a régió más országaiban. Az S&P Global felmérései szerint az ágazat áprilisban továbbra is zsugorodott, miközben a szolgáltatási tevékenység 10 hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt.

A gyárakat a visszafogott globális kereslet és a magas kamatlábak sújtják, amelyek nehezítik a beruházásokat. Az energiaintenzív iparágak, mint például a vegyipar, szintén megszenvedik a magasabb árakat Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

Európa beteg embere jobban van, bár még messze a gyógyulás

Biztató jelek mutatkoznak legnagyobb európai partnerünknél, ahol a gazdaság tavalyi visszaesése után az első negyedévben enyhén nőtt a GDP. Németországot idén az építőipar és az export ébredése lendíti ki a recesszióból, bár a családok egyelőre spórolnak, még nem rúgták be a fogyasztást.