Magyarország legalább 16 megállapodás aláírását tervezi Kínával Hszi Csin-ping kínai elnök szerdától kezdődő háromnapos látogatása során – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az örmény kollégájával közös sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva történelmi jelentőségűnek nevezte a kínai elnök e heti magyarországi látogatását.

A tárgyalások egyik legfőbb témája a gazdasági együttműködés további fejlesztése lesz, miután 2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, részben ennek is köszönhető, hogy hazánk a világ éllovasai közé került az autóipar technológiai forradalmában.

Jelenleg is egyeztetések zajlanak nagy kínai vállalatokkal további beruházásokról, viszont a tárcavezető álhírnek minősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kínai államfő magyarországi vizitje során Pécsre látogatna. 

Aki egy tárgyalási folyamat során konkrét cégnevekről beszél még a megállapodás előtt, az egyértelműen Magyarország nemzeti érdekeivel, egyértelműen Magyarország gazdasági érdekeivel ellentétesen cselekszik

– szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ez csak mérsékeli az esélyét egy megegyezésnek.

A kínai elnök delegációjával Magyarországra érkezik többek között Wang Yi külügyminiszter, Lan Foan pénzügyminiszter, Wang Wentao kereskedelmi miniszter, illetve Dzsen Sancsie, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke és Ju Csianhua, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója is.

Egy övezet, egy út

A látogatás során tizenhat megállapodást már biztosan alá fognak írni a felek, két másikról még egyeztetés folyik. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint ezek között kiemelkedő jelentősége van annak, amely az Egy övezet, egy út kínai programhoz kapcsolódó esetleges magyarországi infrastrukturális fejlesztéseket tartalmazza, amelyek között vasúti, közúti és energetikai projektek is lehetnek. 

Lényeges, hogy a nukleáris energia teljes portfólióját felölelő együttműködést indít a két ország, és remélhetőleg a kereskedelmi kapcsolat terén is sikerül további előrelépést elérni a kiváló minőségű magyar agrártermékek kínai exportlehetőségeinek bővítése révén 

– emelte ki a külügyminiszter. Napirenden lesz még a turisztikai kapcsolatok fejlesztése is, amit nagyban segít, hogy Magyarország abszolút regionális csúcstartó a júliustól meglévő heti tizenkilenc légi járatával.

A kormány célja, hogy a vízummentesség, amelyet korábban megkaptak a magyar állampolgárok, hosszabb időn keresztül maradjon meg. A tárcavezető arra is kitért, hogy a megbeszélések másik fő napirendi pontja az ukrajnai háború, a kínai béketerv lesz. Hszi Csin-ping a franciaországi tárgyalásokat és egy szerbiai látogatást követően látogat Magyarországra, a kínai vezető öt év óta első európai uniós látogatásának részeként.

Elkerülhető, hogy Magyarország a kínai adósságcsapdába kerüljön?

Milyen veszélyei lehetnek annak, ha kínai hitelből valósulnak meg a magyarországi beruházások? Juthatunk-e Srí Lanka, vagy Montenegró sorsára?

A részletekről ITT írtunk bővebben.